İlaçların böbrek hasarlarına yol açtığı görüldü!

Sağlıklı olduğuna inandığımız bitkisel ürünleri tüketirken, güvenilirliğinden ne kadar eminiz? Nefroloji Uzmanı Mehmet Büyükbakkal, bitkisel ürünlerin böbrek hasarlarına yol açtığına dair bir rapor hazırladıklarını açıkladı. Bitkisel ürünleri tüketirken, daha özenli davranılması gerektiğini vurgulayan Büyükbakkal, polikliniklere çok sayıda hastanın başvurduğunu da sözlerine ekledi.

17.01.2024-11:01 - (Son Güncelleme: 17.01.2024-18:14)

Medical Point Gaziantep Hastanesi’de görev alan uzmanlar, kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Açıklama da Nefroloji Uzmanı Doktor Mehmet Büyükbakkal’ın da görüşlerine yer verildi. Büyükbakkal, bitkisel ürünlerin göründüğü kadar masum olmadıklarını, böbrek hasarına yol açabileceğini ve buna yönelik çok sayıda şikâyetlerin olduğunu ifade etti. Tüm bu şikâyetler incelendiğinde böbrek hasarına yönelik bir rapor hazırlandığını belirtti.

Bazı ilaçlar böbreklere zarar veriyor!

İlaçlar böbreklere zarar veriyor

Hastanenin yaptığı açıklamada ve uzmanlarında desteklediği bu açıklamaya göre, böbrek organın yapıları gereği ve işlevleri nedeniyle toksisite (Toksisite, bir maddenin organizmaya zarar verme derecesidir) yakalanma en yatkın organ böbrek olduğu ifade ediliyor. Böbreğin hasara uğramanın kolay olduğunu aktaran uzmanlar, Nefrotoksisite, böbrekte oluşabilecek toksik kimyasallar ve ilaçların neden olduğu zehirleyici bir etki olarak tanımlanıyor. Bu etkinin çoğunlukla böbrek hastalığında tedavi görmüş kişilerde ortaya çıktığı belirtilirken, özellikle bazı ilaçların böbrek fonksiyonunun işleyişinde ciddi sorunlara yol açabildiği vurgulanıyor. 

Ağrı kesicileri sürekli ve yüksek dozda kullanmayın!

Nefroloji Uzmanı Doktor Büyükbakkal, toksisitenin yani bir organa zarar verme derecesinin, kimyasaldaki dozunun önemli olduğunu üstelik kişinin böbrek fonksiyonlarındaki sağlıklı bir işleyişine bağlı olarak ortaya çıktığını aktararak; ağrı kesiciler, antibiyotikler, kalp ve tansiyon ilaçları, ağır metaller (civa, kurşun, kadmiyum gibi) ve kemoterapotik ilaçların uzun süreli ve yüksek doz kullanılmalarının çok önemli etkisinin olduğunu kaydetti.

Böbrek hasarına neden olan iki sebep

İlaçlar böbreklere zarar veriyor

Böbreklerde toksikin oluşmasının başlıca iki nedeni olabileceğini söyleyen Büyükbakkal, çiçekli bir ailenin üyesi olan aristoloşik asit, içeren ve piyasada satılmasına izin verilen bazı bitkisel ürünlerin kullanımında toksikin etkili olabileceğini ifade ederken, başka diğer bir gerekçe ise Hipersensitivite (aşırı duyarlılık) reaksiyonlarına bağlı olarak geliştiğini bu durumun herhangi bir kimyasalın dozuna bağlı olmadığını vurguladı.

Bitkisel ürünleri almadan önce dikkatle sorgulayın!

Son yıllarda alternatif tıbba oldukça rağbet olduğunu açıklayan Büyükbakkal, şunları söyledi: "Bitkisel ürünler, doğal ve güvenli oldukları düşünülerek, reçeteli veya reçetesiz olarak hastalar tarafından sıklıkla kullanılmakta. Bitkisel ürünlerle ilişkili olarak ortaya çıkan böbrek hasarını rapor eden pek çok vaka bildirimleri bulunmaktadır. En iyi bilinen bitki kaynaklı böbrek hasarı, aristoloşik asit nefropatisidir. Birinci basamak hekimlerinin, sıklıkla hastalar tarafından belirtilmeyen bu tür tedavilerin potansiyel riskleri konusunda farkında olmaları ve hastalarını bitkisel ilaç kullanımları konusunda dikkatlice sorgulamaları gerekmektedir."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal