Sokaklardan Medet Ummak

ANTİFA ve YPG dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir tehdit. Türk ve Amerikan hükümetlerinin bu dönemde istihbarat ve operasyon konusunda iş birliği yapabileceği önemli bir konudur.

16.09.2020-13:27 - (Son Güncelleme: 16.09.2020-13:40) Sokaklardan Medet Ummak

Haber365 Özel / Hasan Birgül

 

ANTİFA NEDİR?

Antifa, anti faşist ifadesinin kısaltılmış halidir. 20. Yüzyılın Nazi Almanya'sında oluşmuştur. Merkezi veya hiyerarşik bir yapılanmaya sahip olmayan hareket ,birçok ülkede kendisini  ''Antifa'' olarak nitelendirmiştir. Antifa faşizme karşı bir oluşuma gitmiştir. Devlet otoritesine güvenmeyerek ve devletin kolluk kuvvetlerini de düşman olarak tanımlar. Eylemleri meşrulaştırmak istemişlerdir. Faşizme karşı bireysel ve kitlesel şiddet eylemlerine teşvik etmektedirler. Kitlesini şiddeti etkinleştirmesi için eğitmektedir. Kamuoyu 2017'de kölelik yanlısı General Robert Lee'nin heykelinin kaldırılmasına itiraz eden aşırı sağcılara tepki olarak çıkmıştır. Amerika'daki eylemlerin şiddete evrilmesinin sorumlusu olarak gösterilen Antifa 1980'li yıllarda ülkede en net şekilde kendilerini göstermiştir. 2017 ve 2019'da Portland'daki ırkçı grup çatışmaları,sarı yeleklilerin başını çektiği gösteriler ve Almanya'daki G20 zirvesinde olaylarda bulunmuştur. Antifa, hükümete de kapitalist sisteme de karşıdır. Antifa mala zarar verme ve bazen fiziksel şiddet olmak üzere militanca protesto yöntemlerine yönelebiliyor. Dikkati çekilmesi gereken kısım Almanya'daki hareket 1932 yılında, hızla yükselen Nazi partisine karşı koyacak aşırı solcu militan grup olmuştur. 1980'lerde neo-Nazilere yanıt olarak ortaya çıktı. Black Lives Matter hareketi ve anarşist gruplar ile ilişkili olan Antifa hareketiyle ortak hareket etmektedir. ABD'deki George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümünün ardından ülke genelinde şiddet gösterilerinin başını çekmiştir.
 
ANTİFA VE YPG ORTAKLIĞI
 
Eski Askeri İstihbarat subayı Posobiec, Amerikan medyasında Antifa ile YPG/PKK ilişkisini gündeme taşımıştır. Antifa'yı aktif olarak, askeri eğitim alırken ve savaşırken gördüğümüz ilk alan Suriye Savaşı'dır. YPG/YPJ İnternational, YPG/PKK'nın yapılanmaları sosyal medya üzerinden örgütlenen ve savaşın önemli etken kısmındadır. Uluslararası örgütler, Suriye'de YPG/PKK aracılığıyla örgütlenme, askeri eğitimin ardından savaş sahasında etkin rol oynama fırsatı yakaladılar. Antifa, YPG/PKK'nın bir parçası olmuş ve Türkiye'ye karşı da savaşmıştır. Hatırlayalım YPG İnternational üyesi TSK tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Antifa YPG/YPJ hareketinin etkin yapılarından biridir. YPG/YPJ İnternational hala Suriye içerisinde etkindir. YPG ve PKK terör örgütü George Floyd'un öldürülmesi sonucu başlayan sokak eylemleri için dayanışma açıklamasında bulunmuştur. YPG radikal sol örgütler için bir model oluşturmaktadır. YPG'nin Suriye'de uyguladığı demokratik konfederalizm modeli dünyadaki radikal sol örgütler için örnek rol teşkil etmekte ve ayrıca eğitim,toplanma alanı gibi faaliyetlerde bulunmaktadır. YPG için propaganda faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Ve illagel örgütler hala irtibat halindedir. Fırat Kalkanı Harekatı'na karşı harekete geçen YPG unsurları arasında önde gelen Antifa üyesi hava saldırısı ile etkisiz hale getirilmiştir. YPG saflarında bulunan birçok Antifa üyesi Afrin bölgesine gelerek Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'na karşı savaşmıştır.
 
TÜRKİYE VE ABD BERABER HAREKET EDEBİLİR
 
Antifa ABD için oldukça önemli bir tehdittir.Türk ve Amerikan yetkilileri istihbarat,askeri harekat paylaşımı konusunda iş birliği yapabilecekleri önemli bir konu.Türkiye'nin NATO üyesi olması. ABD ile ciddi sorunlar olsada bu konu iki ülkenin de menfaatinedir. Türkiye terör konusunda etkin rol oynayan bir ülkedir.Stratejik bir konuma ve öneme sahiptir. Küresel ölçekte zor bir süreçten geçilirken iş birliği için önemli bir alan teşkil etmektedir.
 
 
 
 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal