Nijerya'da 'Teşhis Edilemeyen Hastalık' Paniğe Neden Oluyor

Nijerya'da son 2 ayda meydana gelen can kayıpları ülkede paniğe yol açtı.

15.05.2020-12:38 - (Son Güncelleme: 15.05.2020-12:37) Nijerya'da 'Teşhis Edilemeyen Hastalık' Paniğe Neden Oluyor

Batı Afrika ülkesi Nijerya’nın kuzeyinde yer alan Yobe, Kano, Bauchi ve Jigawa gibi eyaletlerinde meydana gelen ve çoğunluğu 50 yaş üzerindeki kişilerin 'teşhis edilemeyen hastalık' dolayısıyla yaşamını yitirmesi, can kayıplarının coronavirüs kaynaklı olup olmadığı sorusunu akla getirdi.

Kano eyaletinde nisan ayında 3 gün içinde aralarında akademisyen, siyasetçi, iş adamı ve doktorların da olduğu 150 kişi tespit edilemeyen hastalık dolayısıyla yaşamını yitirdi.

Nijerya’nın kuzeyinde ve Kano eyaletine komşu olan Jigawa eyaletinde ise 10 gün içinde 100'ü aşkın insan hayatını kaybetti.

Mayıs başından itibaren Bauchi eyaletinde 150 ve Yobe eyaletinde son 3 haftada sebebi bilinmeyen hastalık yüzünden çoğunluğu yaşlılardan oluşan 471 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Sağlık yetkilileri can kayıplarının coronavirüs nedeniyle yaşanıp yaşanmadığı ve Lassa ateşi, kolera, menenjit ve sıtma gibi hastalıklar dolayısıyla meydana gelebileceğini dile getirse bile pek çok insan gerçeklerin saklandığını söylüyor.

Bauchi eyaletinde yaşayan, 37 yaşındaki Mustafa Muazu, AA muhabirine verdiği demeçte, "Bauchi’de ilginç bir olay yaşanıyor. 2 haftada en az 150 kişi yaşamını yitirdi. Bu çok korkunç bir şey. Bazı insanlar bu ölümlerin Covid-19'dan kaynakladığını söylese de hükümet buna karşı çıkıyor" ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLERİN NEDENİ BİLİNMİYOR

Yaşamını yitirenlerin tümü ülkenin kuzeyinde yer alan eyaletlerden yaşanırken, hastalık döneminde test veya sonrasında otopsi yapılmadığı için ölüm sebebi belirsiz.

Muazu, "Covid-19 haricindeki hastalıklardan can kaybı olmuştu tabii ve bunlar her yaştan oluyordu. Ayrıca kısa sürede 50 yaş üstü bu kadar kişinin ölmesi hiç normal değil" diye konuştu.

Nijerya’da ilk vaka tespit edildiğinde hükümetin yolsuzluk için bir bahane uydurduğunu düşündüğünü dile getiren Muazu, "Ama artık bu hastalığın ciddi bir şey olduğunu anladım" dedi.

Muazu, "Burada hiç kimse ölümlerin Covid-19'dan olup olmadığını bilmiyor. Hele yaşlılar hiçbir yere gidemiyor. Hükümetin bu salgının neden kaynaklandığını araştırmasını istiyoruz, yoksa bu gidişle daha fazla insan ölebilir" ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLERİN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

Ülkede "teşhis edilemeyen hastalık"a ilişkin araştırma yürütülmesi için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kano eyaletine bir araştırma ekibi yollamıştı.

Aminu Kano Eğitim Hastanesi Salgın Hastalıklar Departmanı Direktörü İsa Ebubekir, Kano eyaletinde yaşamını yitirenlerin birçoğunun 60 yaş üzerinde olduğunu dile getirmişti.

Ebubekir, "Bu ölümler coronavirüsten veya farklı bir hastalık sebebiyle de olabilir ama kısa sürede bu kadar kişinin ölmesi normal değil" diye konuşmuşu.

TEST SAYISI YETERSİZ

Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan ülkede şimdiye dek yalnızca 29 bin 408 coronavirüs testi uygulandı.

Test uygulanan insanların 4 bin 787'sinde coronavirüs tespit edildi, 158 hasta vefat etti. Bin 70 kişi ise sağlığına kavuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal