İran Dışişleri Bakanı Zarif: İran, ABD İle Gerginliği Yükseltmek Niyetinde Değil

İran Dışişleri Bakanı Zarif, "İran, ABD ile gerginliği artırmak niyetinde değil. ABD, Hürmüz Boğazı'nı bizim için güvensiz bir duruma getirme kararı alırsa İran buna izin vermeyecektir." ifadesinde bulundu.

02.05.2019-14:26 - (Son Güncelleme: 02.05.2019-14:26)

Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna açıklamalarda bulunan Zarif, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nı güvensiz bir duruma getirmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti.

ABD ile gerginliğin yükselmesinin İran'ın çıkarına olmayacağını belirten Zarif, "İran, ABD ile gerginliği artırmak niyetinde değil. Fars (Basra) Körfezi ile Hürmüz Boğazı'nın bizim için hayati olduğunu açıkça belirttik. Biz oraların İran da dahil olmak üzere tüm ülkeler için güvenli ve özgür olmasını istiyoruz. ABD, Hürmüz Boğazı'nı bizim için güvensiz hale getirme kararı verirse İran buna izin vermeyecektir." şeklinde konuştu.

İran'ı "bölgedeki istikrarsızlığın kaynağı" olarak tanımlayan ABD, İsrail ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin suçlamaları hakkıdna ise Zarif, şunları kaydetti:

"Şu anda Sudan ve Libya'ya kim müdahale ediyor? Hangi ülkeler Katar'ı abluka altına aldı? Türkiye'de kim darbe planı yaptı. Bu ülkelerde yaşanan olaylara dikkat edin. Bu ülkelere İran mı müdahale ediyor?"

B TAKIMI'NDAN İRAN'A SAVAŞ ÇAĞRISI

Zarif, "B Takımı" olarak isimlendirdiği Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'in İran'a karşı savaş çağrısı yaptığını aktardı. 

Bunun yeni bir durum olmadığını söyleyen Zarif, "Bolton, 2015 senesinde de New York Times gazetesine yazdığı makalede savaştan bahsetmiş, İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek amacıyla nükleer saldırı önerisinde bulunmuştu." sözlerini aktardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal