BM: Fransa'daki Peçe Yasağı İnsan Haklarını İhlal Ediyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Fransa'daki peçe yasağının kadın haklarının ihlali olduğunu söyledi ve mevzuatın gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu.

24.10.2018-12:30 - (Son Güncelleme: 24.10.2018-12:27) BM: Fransa'daki Peçe Yasağı İnsan Haklarını İhlal Ediyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Fransa'daki peçe yasağının kadın haklarının ihlali olduğunu söyledi ve mevzuatın gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu. Salı günü verilen kararda, ,2010 yılında yürürlüğe giren Fransız yasalarının, yüzlerini örtmek için peçe takan iki Fransız kadının para cezasına çarptırmasıyla kadın haklarını ihlal ettiğini tespit etti.  “Komite, Fransız kanununca kamuoyunda peçe giyilmesine ilişkin genel cezai yasağın insanların dini inançlarını açıklama hakkına orantısız bir şekilde zarar verdiğini ve Fransa'nın bu giysilerin yasaklanmasının neden gerekli olduğunu yeterince açıklayamadığını tespit etti. BM uzmanları bir açıklamada şunları söyledi: “Yasak, örtülü kadınları korumaktan ziyade, onları evlerine hapsederek kamu hizmetlerine erişimini engelleyen ve marjinalleştiren zıt etkiye sahip olabilir.” dedi.

Fransa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin tartışmalı bu yasasını 2010 yılında kabul etti. Sarkozy, peçenin “hoş karşılanmadığını” söyleyerek ''Peçe, kadınların haysiyetini acıtıyor ve Fransız toplumunda kabul edilemez” açıklamasında bulunmuştu.

Komite başkanı Yuval Shany, “kararlar laiklik fikrine karşı değil, ben de dahil olmak üzere komitedeki birçok kadın bir tür zulüm olarak gördüğü bir geleneği desteklemiyor” dedi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal