Fransa İsrail'i El- Ahmar Köyü Hakkında Uyardı

Fransa, Salı günü İsrail makamlarına, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinli Han el Ahmar köyünü ortadan kaldırma planlarını kalıcı olarak iptal etmesini istedi.

24.10.2018-12:07 - (Son Güncelleme: 24.10.2018-12:04) Fransa İsrail'i El- Ahmar Köyü Hakkında Uyardı

Fransa, Salı günü İsrail makamlarına, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinli Han el Ahmar köyünü ortadan kaldırma planlarını kalıcı olarak iptal etmesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, İsrail başbakanının Filistinli Han el-Ahmar köyünün yıkılmasını erteleme kararını dikkate aldığını söyledi ve “Fransa, Avrupa ortaklarıyla işbirliği içinde defalarca çağrıda bulundu. İsrailli yetkililerden, Han el-Ahmar'ın tahrip edilmesine ve sakinlerinin zorla tahliyesine devam etmemeleri istendi. ” açıklamasını yaptı.
“İsrail makamlarını, el-Ahmar'ı yıkmaya ve gelecek Filistin devletinin merkezi olan bölgedeki bu köyün kaderini çevreleyen belirsizliği ortadan kaldırmaya ve yıkım planlarını sonlandırmaya çağırıyoruz.’’

Pazar günü, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisi hükümetin son birkaç ay içinde yapılan müzakereleri ve teklifleri sonlandırmak için Han el-Ahmar'ı yıkmaya devam edeceğini açıklamıştı. Kabine, yıkımın ertelenmesi önerisini onaylarken, Netanyahu daha sonra köydeki yasadışı karakolun yıkılacağını açıkça belirtti. Netanyahu, "Khan el-Ahmar anlaşmalı veya anlaşmasız tahliye edilecek. Haftalar sürmeyecek, çok daha kısa olacak," dedi. Uluslararası arenada çok önemli hazırlık hamleleri yapacağız. Sözleşme yapılsa bile her halükarda Han el-Ahmar tahliye edilecektir. Gerçek bir tahliyeden söz ediyorum. ” açıklamasını yaptı.

Fransız bakanlık, köyün gelecekteki Filistin devleti için vazgeçilmez bir bölgede bulunduğunu ve daha sonra ikili çözümün uygulanabilmesi için önemli olduğunun altını çizdi. Küresel toplum, İsrail'in Yahudi yerleşimlerine yol açmak için Batı Şeria'da bulunan Filistin köylerini yıkma politikası üzerindeki protestolarını defalarca dile getirdi. Eleştirmenler ve insan hakları örgütleri, yıkımın, İsrail'in yasadışı İsrail yerleşimi Kfar Adummim'i genişletme ve Kudüs'ten neredeyse Ölü Deniz'e kadar İsrail'in kontrollü bir bölge yaratma planının bir parçası olduğunu iddia ediyorlar. 

İsrail, bölgedeki yerleşimin genişlemesi için Kudüs bölgesinin doğusundaki Bedevi topluluklarını kökünden sökmeye ve Batı Şeria'nın tüm doğu bölümünü bir yerleşim bölgesine dönüştürecek çalışıyor. Uluslararası insan hukuku, köyün yıkılmasını ve özel mülkiyete yasadışı bir şekilde el koyulmasını yasaklamasına rağmen, İsrail kuvvetleri tahliyeleri zorlayarak ve halkın temel insan haklarını ihlal ederek sürdürüyor. 

Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık, Eylül ayında İsrail'i köyün tahrip edilmesi ve sakinlerinin yerlerinden edilmesinin İsrail için ciddi sonuçlar doğuracağı ve İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözüm bulma ihtimalini önleyeceği konusunda uyardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal