Kasım Süleymani'yi Öldüren ABD: 'Meşru Müdafaa Hakkı'

BM, raporunda ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürmesini ‘hukuka aykırı’ olarak nitelendirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, rapora tepki göstererek, reddettiklerini açıkladı.

10.07.2020-10:44 - (Son Güncelleme: 10.07.2020-12:07) Kasım Süleymani'yi Öldüren ABD: 'Meşru Müdafaa Hakkı'

Amerikan Dışişleri Bakanı, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard tarafından Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi hakkında hazırlanan raporla ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.

Raporda bulunan Süleymani'yi ABD'nin öldürmesinin ‘hukuka aykırı’ olduğu şeklindeki sözlere tepki gösteren Pompeo, ‘Bayan Callamard'ın bulguları sahte. General Süleymani'yi öldüren hava saldırısı, İran İslam Cumhuriyeti ve Orta Doğu'daki ABD kuvvetleri ve çıkarları karşı desteklediği milisler tarafından önceki aylarda artan silahlı saldırılara bir karşılıktı’ diye konuştu.

Pompeo bunun yanında, saldırının İran'ın ABD ve ulusal çıkarlarına karşı tehdidine karşı caydırıcı olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

‘ABD, saldırının uluslararası hukuk temeli konusunda şeffaftır. 8 Haziran 2020 tarihinde BM Güvenlik Kuruluna da belirttiğimiz gibi bahsi geçen saldırı ABD'nin meşru müdafaa hakkı kapsamında yapılmıştır. Başkan Trump'ın da belirttiği gibi her zaman diplomatlarımızı, askerlerimizi ve tüm Amerikalıları koruyacağız.’

SÜLEYMANİ RAPORU

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi konusunda Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı yapan Agnes Callamard, bu konunun yanı sıra Süleymani'nin Bağdat'ta ABD'nin gerçekleştirdiği hava saldırısında ölmesine ilişkin düzenlediği raporla ilgili de konuştu.

Süleymani'nin, Irak'ta ABD çıkarlarına yönelik olası bir saldırı hazırlığı olmadığını kaydeden Callamard, saldırıyı ‘hukuka aykırı’ olarak niteledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal