İran, Kasım Süleymani'nin Öldürülmesini Uluslararası Mahkemeye Taşıyor

İran, Kudüs Gücü'nün eski komutanı Süleymani'nin Bağdat'ta ABD'nin hava saldırısında yaşamını yitirmesini uluslararası mahkemeye taşımayı düşünüyor.

11.06.2020-15:54 - (Son Güncelleme: 11.06.2020-15:52) İran, Kasım Süleymani'nin Öldürülmesini Uluslararası Mahkemeye Taşıyor

İran devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan Hukuk ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhsin Baharvend, Dışişleri Bakanlığının, "Süleymani suikastıyla" ilgili Yargı Erki, Devrim Muhafızları Ordusu ve İstihbarat Bakanlığı ile devam ettirdiği soruşturmanın tamamlanması sonraı konuyu uluslararası mahkemelere taşıyacaklarını ifade etti.

Soruşturmanın sona ermesi için Irak ve Suriye'de bulunan ilgili kurumlarla iş birliği yapılması gerektiğini dile getiren Baharvend, konuya ilişkin görüşmeler yapmak üzere bu ülkeleri ziyaret edebileceklerini kaydetti.

Baharvend, "Diplomatik eylemler ve protestolar, Güvenlik Konseyine ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine gönderilen mektuplar aracılığıyla sürdürülüyor. Dışişleri Bakanlığındaki araştırmamız tamamlanma aşamasında bunun ardından uluslararası girişimlerde bulunacağız" sözlerini kullandı.

ZARİF'TEN ABD'YE TEPKİ

Diğer taraftan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu. Cevad paylaşımında Birleşmiş Milletlerce uygulanan ve ekim ayında bitmesi planlanan İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde çaba gösteren ABD'ye tepki gösterdi.

Zarif, mesajında şu sözleri kullandı:

"ABD, İran ve diğerlerine zorbalık yaparak tansiyonu yükseltmeye çalıştı ancak Irak'taki suikastı, Yemen ve Filistin'de işlenen savaş suçlarına ortaklığını, korsanlığını, nükleer anlaşma ve 2231 sayılı BMGK kararı ile Uluslararı Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) kararlarını ihlal ettiğini itiraf etti. ABD'nin İran'ı itibarsızlaştırmak için BM ve UAEA'yı istismar etme hakkı yoktur."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal