Dünya devi Airbus duyurdu: Türkiye'den rekor uçak siparişi!

Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward, Türk Hava Yolları'nın verdiği devasa bir siparişle dünya genelinde önemli bir başarı elde ettiklerini duyurdu. Türk Hava Yolları'nın 220 adet Airbus uçağı siparişi, şirketin tarihindeki en büyük siparişlerden biri olarak kayıtlara geçti. Ward, yaptığı açıklamada bu tarihi anla ilgili olarak, "Türk Hava Yolları'nın bu büyük siparişi, 2023'teki sipariş defterimizi olumlu yönde etkiledi ve önemli bir dönemeç oldu" dedi.

06.03.2024-14:18 - (Son Güncelleme: 06.03.2024-15:55) Dünya devi Airbus duyurdu: Türkiye'den rekor uçak siparişi!

Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward, Türkiye'de faaliyet gösteren 17 farklı tedarikçileri ile birlikte çeşitli havacılık ürünleri ürettiklerini açıkladı. Gövde parçalarından yakıt depolarına, kanatçıklardan perçinlere ve elektrik kablo tesisatlarına kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını belirten Ward, Türkiye'deki tedarik zincirinin şirketin küresel operasyonlarına önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Ward, ayrıca Türkiye'nin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarında da öncü bir iş ortağı olmayı hedeflediklerini belirtti. Airbus Türkiye'nin, çevre dostu uçak teknolojileri ve sürdürülebilir malzeme kullanımı gibi konularda liderlik etmeyi amaçladığını söyleyen Ward, bu çabaların şirketin küresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti. Ward, "Uzmanlığımızla hangi alanlara katkı sağlayabileceğimize dair farklı alanlarda faaliyet gösteren iş ortaklarımızla görüşmeler yapıyoruz. 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefimiz var ve bu, tüm sektör katkı sağlamadan gerçekleşebilecek bir hedef değil." dedi.

Havacılık sektöründe İstanbul rüzgarı

Havacılık sektöründe İstanbul'un dünyanın merkezi olduğunu vurgulayan Ward,"4 saatlik bir uçuşla dünya nüfusunun 3'te birine ulaşabiliyorsunuz. Nitekim İstanbul Havalimanı'nın yolcu sayısının giderek arttığını görüyoruz ve ocak ayında Avrupa'daki en kalabalık havalimanı oldu." dedi.

Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward, Türkiye'deki hava yolculuğunun beklenmedik bir şekilde hızla toparlandığını ve İstanbul Havalimanı'nın bu artışa etkili bir şekilde yanıt verdiğini belirtti. Ward, Kovid-19 sonrasında Türkiye'nin hava trafiğindeki artışın şaşırtıcı olduğunu ve bu büyüme ile İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'daki en kalabalık havalimanlarından biri haline geldiğini söyledi.

Özellikle İstanbul Havalimanı'nın Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları (Triple RWY Operations TRO) uygulaması sayesinde dünyanın en yoğun havalimanlarından biri haline geldiğine dikkat çeken Ward, bu operasyonun sayesinde havalimanının aynı anda üç uçağa bağımsız iniş ve kalkış imkanı sağladığını ifade etti.


“İstanbul Havalimanı, hızlı artışa hızla yanıt veriyor”

Simon Ward, Türkiye'nin hava yolculuğundaki bu hızlı iyileşmenin Airbus için olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayarak, Türk Hava Yolları'nın yaptığı devasa uçak siparişlerinin şirketin 2023'teki sipariş defterini olumlu etkilediğini kaydetti. Ward, Airbus'ın Türkiye'deki iş ortaklarıyla olan işbirliğini daha da güçlendirmeyi ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalara katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Ward, İstanbul'un dünyanın sayılı metropollerinden biri olarak aynı anda faaliyette olan iki önemli havalimanına ev sahipliği yapmasının Türkiye'nin hava ulaşımındaki önemini vurguladı. Ward, İstanbul Havalimanı'nın hızlı artışa etkili bir şekilde yanıt vermesiyle dünyanın en kalabalık havalimanlarından biri haline geldiğini ifade etti.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın da turizm açısından önemli bir merkez olduğunu belirten Ward, Türkiye'nin düşük maliyetli hava yolu şirketi Pegasus'un da bu havalimanında faaliyet gösterdiğini söyledi. Ayrıca, geçen yıl açılan ikinci pistin İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın kapasitesini artırdığını ve bu doğrultuda Pegasus'un filosunu genişletmesinin beklendiğini ifade etti.

Simon Ward, İstanbul'un dünya genelinde hava yolculuğunun önemli bir merkezi olmaya devam ettiğini, bu durumun Airbus için olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Ward, Türkiye'deki iş ortaklarıyla işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra sürdürülebilirlik alanında da Türkiye'ye katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.


Yaklaşık 40 sene süren ortaklık

Airbus Türkiye Başkanı Ward, Airbus ile Türkiye arasında ticari ve askeri havacılık alanında başarılı projelerin hayata geçirildiği uzun süreli işbirliğinin olduğunu söyledi. Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward, Airbus'ın Türkiye'deki önemli iş ortaklarıyla olan yakın işbirliğini vurgulayarak, Türk Hava Yolları, Pegasus, Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Hava Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi kurumlarla uzun yıllara dayanan iş birlikleri olduğunu söyledi. Türkiye'deki geçmişlerine odaklanan Ward, THY'nin 1985 yılında Türkiye'de Airbus A310'ları kullanmaya başladığını ve Türk Hava Kuvvetleri'nin 1991 yılında CN235 teslimatını aldığını ifade etti.

Airbus'ın Türkiye'deki teknolojik katkılarına da değinen Ward, şirketin sadece ticari uçaklarla değil, uzay teknolojisi, helikopter, siber güvenlik, sınır güvenliği, askeri iletişim ve hava taksi gibi alanlarda küresel faaliyet gösterdiğini belirtti. Türkiye'nin bu alanlardaki yetenek ve kabiliyetlerini geliştirmek için Airbus'ın teknoloji transferi ve endüstriyel iş birlikleri sağladığını ifade etti.

Ward, Türkiye'deki yönetim merkezinin Ankara'da olduğunu, aynı zamanda Kayseri ve İstanbul'da müşterilere destek faaliyetleri sunduklarını sözlerine ekledi. Türkiye'nin, Airbus için sürdürülebilir bir iş ortağı olmaya devam ettiğini vurgulayan Ward, bu iş birliklerinin gelecekte de güçlenerek devam etmesini beklediklerini ifade etti.


2023’ün en büyük siparişi Türkiye’den alındı

Airbus Türkiye Başkanı Ward, geçen yıl tüm iş kollarında güçlü siparişler aldıklarının ve taahhüt ettikleri teslimatları gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin mevcut durumunu göz önünde bulundurduğumuzda bu önemli bir başarı. Ticari uçaklarımız için 2 bin 94 net sipariş aldık ve 735 uçağı teslim ettik. Türk Hava Yollarının 220 adet Airbus uçağı siparişi dünya genelinde aldığımız en büyük siparişlerden biriydi ve 2023'teki sipariş defterimizi çok olumlu etkiledi. Genel olarak 2023 yılının Airbus için global olarak ve özellikle Türkiye'de çok iyi geçtiğini söyleyebilirim. Hem ticari hem de savunma alanlarında tamamlamamız gereken kontratlarımızın olduğu ve Türkiye'deki sürekli artan uçak sayımızı desteklememiz gerektiği için 2024'ün de yoğun bir yıl olacağını öngörüyoruz."

Türkiye’den tarihi sipariş geçildi

Ward, 2023'ün havacılık için iyi bir yıl olduğunu, Kovid-19 öncesi yolcu rakamlarının aşıldığını kaydederek, Türkiye'nin havalimanlarının yolcu sayısında rekor kırmaya devam ettiğini, bu sayede Türkiye'nin hava yollarının genişlemesini sürdürdüğünü ve Airbus'ın THY'den tarihi bir sipariş kazandığını ifade etti.

Sadece ticari uçak satmak için burada olmadıklarını vurgulayan Ward, şu açıklamada bulundu:

"Türkiye ve Türk havacılık ekosisteminin iş ortaklarından biri olmaya devam etmek istiyoruz. Turizmin, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) büyük katkısı olduğu için bu yıl da Türkiye'deki hava yollarının büyümesini ve uçak filolarını modernleştirmesini desteklemeye devam edeceğiz. Yeni uçak satışları konusunda bu kadar baskı hissetmemizin nedenlerinden biri de oldukça popüler olan A321neo gibi yeni nesil uçaklarımızın bir önceki modele göre yüzde 20 daha az yakıt tüketiyor olması ve 4 bin mile yaklaşan uzun menzil kabiliyetinin bulunması. Bu da yakıt maliyetlerini azaltmakla kalmıyor, karbon emisyonlarını da yüzde 20 azaltarak hava yollarının geleceğe yönelik sürdürülebilirlik hedeflerini yakalamalarına yardımcı oluyor."


Türkiye ve Airbus ortaklığı

Simon Ward, Türkiye'nin hava kuvvetlerini modernleştirme sürecinde olduğuna değinerek, "Nitekim Türkiye, NATO görevlerinde ve Türk hava sahasını korumakta kilit rol oynayabilecek, dünyanın en gelişmiş çok rollü savaş uçağı Eurofighter'a ilgisini de açıkça ortaya koydu. Uzun süre burada olacağız. Türkiye, Airbus için stratejik bir iş ortağı. Uzun vadeli işbirliğimizi devam ettirmek için sektör paydaşlarıyla birlikte çalışıyoruz." dedi.

Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward, Türkiye'deki iş birlikleri ve projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Ward, Türk Hava Yolları'nın (THY) 220 adet Airbus uçağı siparişi vererek dünya genelinde aldıkları en büyük siparişlerden birini verdiklerini belirtti. Bu siparişin Airbus'ın 2023 yılındaki sipariş defterini olumlu etkilediğini ifade etti. Türkiye'nin Airbus için sürdürülebilir bir iş ortağı olduğunu vurgulayan Ward, Türkiye'nin havacılık alanında küresel bir oyuncu olma yolunda büyük adımlar attığını söyledi.

TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) ile iş birliği yaparak deprem bölgesinde bir havacılık meslek yüksekokulu açma çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ward, bu meslek yüksekokulunun dünya standartlarında eğitim sağlayarak havacılık alanında kariyer yapmak isteyen gençlere umut olmasını dilediklerini belirtti. THY'nin güçlü büyümesi ve başarılı tedarik zinciri sayesinde Türkiye'nin havacılık alanında temel bir global oyuncu haline geldiğini belirten Ward, gelecekteki iş birliklerine ve projelere de açık olduklarını ifade etti.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal