Dev Hastalığı Nedir? Dev Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Eller ve ayaklarda sinsice büyüme olarak kendini gösteren bu hastalığın teşhisi oldukça zor. Bu nedenle tanımına iyi dikkat etmek gerekiyor.

03.08.2019-11:24 - (Son Güncelleme: 03.08.2019-11:21) Dev Hastalığı Nedir? Dev Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sinsi bir büyüme olarak ifade edilen dev hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri ile hakkında merak edilen sorular cevaplanıyor.

AKROMEGALİ NEDİR?

Akromegali, büyüme hormonunun aşırı salgılanması kaynaklı olarak meydana gelen klinik sendromdur. Sinsi ilerlediği için hastalığın başlaması ile tanının konulması arasındaki zaman 6 ila 10 yıl arasındadır. Hastaların çoğunda tanı konuluncaya dek hipertansiyon, diyabet, obstruktif uyku apnesi, artritler ve kardiyovasküler hastalıklar meydana gelebilir. Tedavi edilmeyen akromegali hayat kalitesinin bozulmasına, kardiyovasküler ölümlerin artmasına sebep olur. Genel olarak ölüm oranında 2-3 kat artışa sebep olmaktadır. Aile doktorlarının gizli klinik bulguların ortaya dökmesinde rolü önemlidir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yavaş bir biçimde hastanın görünüşünün farklılaşması hasta ve yakınları tarafından sıklıkla fark edilmez. Hasta genellikle farklı nedenlerden kaynaklı aile doktoruna gider ve aile doktorunun bu tanıyı düşünmesi gerekir. Hastalardaki ana şikayet, yüzde değişme, el ve ayaklarda büyüme, görme bozukluğu, baş ağrısı, hipogonodal semptomlar ve artrit olarak özetlenebilir.

TEDAVİSİ NEDİR?

Son günlerde yapılan tedaviler nedeniyle bu hastalıklarının çoğu tedavi edilebilmektedir. Halen uygulanan üç modalite tedavide uygulanmaktadır. Bunlar cerrahi, tıbbi ve radyoterapi olarak isimlendirilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal