Deprem uzmanlarından Marmara uyarısı: Olası İstanbul depremi için öncelikli dönüşüm kıyıdan başlanmalı

Deprem uzmanları, İstanbul’un Marmara Denizi’ne yakın olan ilçelerdeki yapıların, zayıf zemin nedeniyle olası bir depreme karşı hızlı bir şekilde yenilenmesi gerektiğini ifade ettiler. Avcılar, Büyükçekmece, Maltepe ve Kartal riskli bölge olarak açılandı.

25.03.2023-11:51 - (Son Güncelleme: 25.03.2023-11:51) Deprem uzmanlarından Marmara uyarısı: Olası İstanbul depremi için öncelikli dönüşüm kıyıdan başlanmalı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin sonrasında, beklenen Marmara depremi yüzünden büyün gözler İstanbul’a çevrildi. Kentte 2000 yılı öncesi inşa edilen çok sayıda yapı bulunmakta. Bu yapıların bir bölümü ise Marmara Denizi’ne yakın ilçelerde yer almakta. Uzmanlar, çoğu eski deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş olan yapıların, zayıf zeminden dolayı beklenen büyük İstanbul depreminde hasar görmemesi için mevcut deprem yönetmeliğine uygun olarak hızlı bir şekilde yenilenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundular  

Fatih, Eminönü hariç sağlam

Akşam’da yer alan habere göre; İTÜ İnşaat Mühendisliği Geoteknik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ümit Karadoğan, "Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece alüvyon zeminlerden oluşuyor. Bu nedenle bu yerler sıkıntılı. Anadolu Yakası'nda Maltepe ve Kartal'ın sahil tarafları zemin açısından sıkıntılı. Kuzeye gittikçe zemin daha çok kayalardan oluşuyor. Fatih'te, Eminönü bölgesi hariç zemin sağlam. Eminönü'nde dolgu zemin bulunuyor ama Ayasofya, Süleymaniye'nin olduğu bölüm kayalardan oluşuyor, buralarda zemin güçlü. Her ilçenin zemin yapısına parsel parsel bakmak gerekiyor. Bir yerin zeminin iyi olması depreme hazırlıklı olma acısından yeterli değil" ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde zemin sıkıntısı

Eski yapılarda zemin etüdü yok

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Recep Özay, "Zeytinburnu ve Yeşilköy'de korozyon etkili. Beylikdüzü civarında 2000 öncesi eski yapılarda zemin etüdü yok. Büyükçekmece'nin zemini sıkıntılı. Fatih'in Samatya ve Yedikule mahallerinde zemin yönünden sıkıntılar var. Büyükçekmece'den Silivri'ye kadar uzanan yazlıklar tehlike altında. Kadıköy Fenerbahçe, Kurbağalıdere civarı zemin kötü. Kentsel dönüşümün özellikle Marmara'ya kıyısı olan yerlerde hızlandırılması lazım." dedi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal