Deprem bölgesinde tüm çalışanları ilgilendiren karar: İki önemli uygulama yürürlüğe girecek

Depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan iller için iki önemli uygulama yürürlüğe girecek. Bununla birlikte, işten çıkarmalar yasaklanıp kısa çalışma ödeneğine geçilecek.

22.02.2023-08:50 - (Son Güncelleme: 22.02.2023-17:52) Deprem bölgesinde tüm çalışanları ilgilendiren karar: İki önemli uygulama yürürlüğe girecek

Başkan Erdoğan’ın imzasıyla, “OHAL kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanına yönelik alınan uygulamalara dair kararname’ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kısa çalışma ödeneği

Kararnameye göre depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan illerde işverenler, işyerlerinin ağır ya da orta olduğunu belgelemeleri halinde, ‘uygunluk tespiti’ beklemeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

Kararnameyle OHAL bölgesinde, korona pandemisi dönemimde olduğu gibi İş Kanunu’ndaki ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak’, 'işyerinin kapanması' gibi durumlar haricinde işten çıkarma yasaklandı.

İşten çıkarmalar yasaklandı

İşten çıkarma yasaklandı

Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yaralanmayan ve deprem yüzünden işsiz kalanlar OHAL süresini aşmamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük olarak 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve GENEL Sağlık Sigortası dahilinde sayılacak.

Deprem bölgesindeki işyerlerinde Sendika Kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavt süreleri de OHAL süresi boyunca uzatıldı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal