Depo İşçiliğinden Federal Milletvekilliğine: İşte Zeki Gökhan’ın Hikayesi

Zeki Gökhan, Almanya’da depo işçisiydi. Federal Parlamento seçimlerinden bir ay önce milletvekili olan Gökhan’ın vekillik süresi 2,5 ay kadar devam edecek. Yeni hükümeti kurulmasının ardından depoda yaptığı işine dönüş yapacak.

30.08.2021-11:47 - (Son Güncelleme: 30.08.2021-12:15) Depo İşçiliğinden Federal Milletvekilliğine: İşte Zeki Gökhan’ın Hikayesi

Depo işçisi Zeki Gökhan, Almanya'daki Federal Parlamento seçimlerinden bir ay önce milletvekili oldu. Gökhan’ın vekillik süresi 2,5 ay daha sürecek.

HAMALLIKTAN FEDERAL MİLLETVEKİLLİĞİNE GİDEN HİKAYE

65 yaşında olan Zeki Gökhan, 2,5 ay kadar milletvekilliğini sürdürecek. Almanya’da 26 Eylül tarihinde Federal Parlamento seçimleri olacak. Almanya’daki partilerin başbakan adayları, milletvekili adayları önceden belli oldu. Sokaklarda stantlar kurulup salonlarda toplantılar yapılarak adaylar seçilebilmek adına adeta yarış içerisine girmiş durumdalar.

İKİ BUÇUK AY BOYUNCA VEKİLLİK YAPACAK

Sol Partili siyasetçi olan Zeki Gökhan seçimlere neredeyse bir ay kala milletvekili oldu. Köln yakınlarında olan Frechen kasabasında bulunan bir depoda, kendi söylemiyle ‘Hamallık’ yapıyor olan Gökhan, şu anda Alman parlamentosunun üyesi durumunda. Fakat Gökhan’ın vekilliği yaklaşık olarak  2,5 ay sürecek. Yeni hükümet kurulduktan sonra ise da depodaki işine dönüş yapacak.

VEKİLLİĞİNİN UZAMA İHTİMALİ VAR

Seçimlere bir aydan daha az bir zaman kalmış olmasına rağmen Gökhan’ın vekilliği yasama dönemi sonuna dek devam edecek. Ekim ayına dek yeni bir hükümet kurulamadığı takdirde Gökhan’ın milletvekilliği süresinin uzama ihtimali de bulunuyor. Federal Parlamentoya aday olduğu sırada Gökhan,  2017’deki seçimlerde, milletvekilliğini az bir farkla kaçırıp ancak yedek listeye girebilmişti. Sol Partili vekil Ingrid Remmers’in 19 Ağustos tarihinde vefat etmesi üzerine Gökhan, liste başına geçmiş oldu. Böylelikle Alman Parlamentosunda yer alan Türk milletvekili sayısı 15’e yükseldi. 2008 yılında Sol Parti’ye üye olan Gökhan, evli ve aynı zamanda üç çocuğu var. 

İŞTE ZEKİ GÖKHAN’IIN İLGİNÇ HİKAYESİ

Zeki Gökhan’ın ilginç bir hikayesi bulunuyor. Yaptığı açıklamalarda da ilginç açıklamalara bulunan Gökhan, ‘Dersimliyiz biz. Babam Zonguldak Ereğli’de Demir Çelik İşletmeleri’nde iş bulunca oraya taşındık. 8 yaşındaydım. Ereğli’ye taşındığımızda Türkçe bilmiyordum. İlk yıllar zordu. Önyargılar çok fazlaydı. Çocuklar bana bir keresinde, ‘Kuyruklu Kürt’ demişlerdi. Anneme sordum, ‘Yavrum, kuyruk sokumu vardır her insanda, onu kastetmiş olmalılar’ dedi. Anne dedim, onlar farklı şeyler söylemek istiyorlar. Zavallı anam hep ılımlı, hep barışçıldı. Yani ilk kez ayrımcılıkla kendi ülkemde, 8 yaşında karşılaştım. Sonra da hep sürdü gitti.’ ifadelerini kullandı.

Gökhan’ın yaşadığı ayrımcılıklar siyasi bilincinin oluşmasında etkili olmuş. ‘Gökhan bununla ilgili olarak 1970’lerin siyasi ortamında faşist yapılanmalardan çok çektiğini belirtiyor. Sadece kendisinin değil, devrimciliği benimseyen, solculara da değinen Gökhan ifadelerinin devamında, ‘Kürtler, Aleviler çekti. Lisede okurken öğrenci hareketlerinde yer aldım. Zonguldak Halk Evi’nin başkanlığını yaptım. Sendikalarda görev aldım. Nerede bir haksızlık görsem müdahale ettim. Yanlışa yanlış dedim. Yanlış yapanın yüzüne söyledim. Böyle olunca mevcut sistem beni hiç sevmedi. Hatta nefret etti. Sonra gözaltılar, tutuklamalar, işkenceler… ‘ şeklinde konuştu. Kendisine pasaport verilmediğini söyleyen Gökhan, pasaport çıkarmayı başardıktan sonra ticari vize aldığını ve 1993’de Almanya’ya geldiğini belirtiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal