Covid-19'un Uluslararası Ticarete Etkileri

Covid-19 salgının uluslararası ticarete etkileri merak konusu. Salgının neden olduğu sıkıntıların nasıl kompanse edileceği de merak edilen konular arasında. Peki, Coronavirüsün ticarete etkileri ne yönde oldu? Yerli üretim global pazarı ne yönde etkiledi? İşte detaylar…

09.06.2020-16:22 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-16:15) Covid-19'un Uluslararası Ticarete Etkileri

Covid-19'un uluslararası ticarete etkileri incelendiği zaman hem ulusal hem de global manada net değişimler içerdiği görülmektedir. Salgının hem ülke ekonomisi hem de genel olarak kişisel birikimler manasında büyük sıkıntılara neden olduğu da fark edilmektedir. Bu tür olumsuz sonuçların nasıl kompanse edileceği merak ediliyor. İlerleyen aşamalarda hangi ülkenin işsizlik konusunda ya da yabancı sermaye ile alakalı olarak bir değişim meydana getirip getirmeyeceği de dikkatle incelemekteyiz.

Ticarete Etkileri Ne yönde Oldu?

Covid-19'un uluslararası ticarete etkileri kapsamında genel bir inceleme yapıldığı zaman temel unsurların şu yönde olduğu daha net bir biçimde fark ediliyor;

  • Ticarete ilk etkisi ülkeler arası alışverişin en minimum düzeye inmesi olmuştur. İthalat üzerine kurulu olan ekonomilerin, en temel maddelerini temin etmekte dahi büyük zorluklar yaşadığı net şekilde görülüyor.
  • İhracata dayalı ekonomilerde de büyük bir talep azalmasının ortaya çıktığı fark ediliyor. Bu durumun dengeye oturtulması için sadece kamu otoriterleri tarafından normalleşmenin başladığının bildirilmesi yeterli olmayacaktır. Ancak global manada güven ortamı oluşturulursa elde edilecek olan verimlilik üst seviyeye çıkabilir.
  • Kendine yeten ekonomi planlarının salgın sürecinden daha nitelikli bir biçimde çıkacağının da belirtilmesi gerekiyor.

Bu durumun güvensizlik ortamı ile birleştiği zaman uluslar arası yatırımın genel olarak bir ülkede odaklanmasının ve yer bulmasının oldukça zor bir hale geldiğinin de dile getirilmesi gerekir.

Salgının Temel Nedenleri Nelerdir?

Covid-19'un uluslararası ticarete etkileri incelenirken tüm dünyada bu derece yıkıcı bir rol oynamasının temel nedeninin ekonomilerin hazırlıksız olması olduğu da görülüyor. Ekonomiler her ne kadar güçlü görünürlerse görünsünler temel manada acil durumlar konusunda aynı hazırlıksızlık kendini göstermektedir. Salgın durumunda dar gelirli vatandaşlara verilen destek ile bunun aşılması için büyük çaba sarf ediliyor.

Fakat bunun ne derece yeterli olacağı ile alakalı da bir analiz yapmak şuan çok mümkün değildir. Her gelir grubunun genel manada alım gücünün düştüğü görülüyor. Aynı zamanda Dolar TL kurunun değişim göstermesi de salgının ekonomik manada ülkemizi bir kademe daha olumsuz etkilemesine neden oluyor. Kur nedeni ile fahiş fiyatlar ile alakalı bir sıkıntı yaşamamak ve suiistimal edilmemek için kişilerin genel manada yerli üretime yöneldikleri de görülmektedir.

Yerli Üretimin Global Pazarı Ne Yönde Etkileyeceği Merak Ediliyor!

Yerli üretime olan talebin ilerleyen aşamalarda global piyasayı nasıl etkileyeceği de merak edilmektedir. Bu salgının sonrasında hem ulusal hem de uluslar arası alanda genel manada yerli üretimin tercih edileceği düşünülüyor.

Yerli üretim ile alakalı olarak dikkat çeken bir diğer detay da yerli üreticilerin ve yerli firmaların kendini internet dünyası ile entegre etmesidir. Salgın döneminde de internet ile entegre olan kurumların ve kuruluşların hizmet ağlarında bir aksama olmadığı görülüyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal