Covid-19'un Dünya Ekonomileri Üzerindeki Etkileri

Coronavirüs salgını pek çok alanı etkiledi. Özellikle ekonomi alanı bu süreçten olumsuz etkilenen alan oldu. Bu konunun detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz...

09.06.2020-16:21 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-16:18) Covid-19'un Dünya Ekonomileri Üzerindeki Etkileri

Covid-19'un dünya ekonomileri üzerindeki etkileri incelenirken hem küresel duruma hem de ülkelerdeki müstakil durumlara göz atılması gerekiyor. Konu ile alakalı gerekli olan tüm detayları sizin için bir araya getirdik. Salgın ile alakalı tüm gelişmelere haklim olmak için bu detaylara bakmanız yeterli olacak!

Ekonomik Minvalde Neler Değişti?

Covid-19'un dünya ekonomileri üzerindeki etkileri kapsamında şu hususların dikkat çektiği fark ediliyor;

  • Ekonomik olarak üretim adımlarının durma noktasına gelmesi, ticaret hanelerin ve farklı ölçeklerdeki girişimlerin askıya alınması ekonomik manada tam bir durgunluğu da beraberinde getirdi.
  • Salgın öncesindeki dönemde de ekonominin çok hareketli olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Fakat salgın ile durumun daha sıkıntılı bir hal aldığı görülüyor.
  • İşsizlik oranlarının son on yıldaki en yüksek dereceye çıkacağı tahmin ediliyor. Gelişmelerin ne yönde olacağını analiz ederken bu durumdan orta, küçük ve büyük ölçekli işletmelerin farklı boyutlarda etkileneceği de belirtilmelidir.
  • Yeni açılan işletmelerin bu tür bir nakit krizine ve durgunluğa dayanabilecek finansal bir alt yapısı olmadığının da göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Bu konuda her ülkenin kendine göre bütçesi kapsamında önlemler aldıkları da fark edilmektedir. İlerleyen aşamalarda pandemi krizinin yansımalarının nasıl ortaya çıkacağı ise şuan öngörülemiyor.

Belirsizlik ortamının piyasalar için en sıkıntılı kavramlardan biri olduğunu da bilmelisiniz. Pandemi ile beraber güvenden ziyade daha büyük belirsizliklerin piyasalara hakim olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bu belirsizliğin yakın gelecekte çözüme kavuşmayacağını düşünen kişiler de var!

En Çok Hangi Kesim Etkilendi?

Covid-19'un dünya ekonomileri üzerindeki etkileri incelenirken hemen her ülkede bu durumdan en net etkilenen kesimin dar gelirliler olduğunu belirtmek gerekiyor. Pandemi öncesindeki süreçte de geçim sıkıntısı çeken fakat belirli bir gelir aralığı ile en azından günlük ihtiyaçlarını karşılayan kesimin bu salgın ile beraber günlük ihtiyaçları karşılama noktasında da sıkıntı yaşamaya başladığının belirtilmesi gerekir.

Orta seviyede bir bütçeye sahip olan kesimin de aylık giderlerin karşılanması ve genel manada eğitim giderlerinden beslenme sürecine kadar bir tasarruf dönemine girdiği fark ediliyor. Bu durumun daha ne kadar devam edeceği ve ne kadar süre içerisinde salgın öncesi ekonomik akışa ulaşılacağı ile alakalı net bir takvim oluşturmak gerçekçi olmayacaktır. Bu süreç içerisinde özellikle dar gelirli kesimin devlet desteği ve gıda yardımları olmadan sürece ayak uydurmasının mümkün olmadığı da görülüyor.

Normalleşme Süreci Hakkında İnceleme

1 Haziran itibari ile normalleşme süreci ve mekanların açılması başlamıştır. Fakat bu normalleşme sürecinin nasıl bir etkisi olacağını merak eden kişilerin öncelikli olarak mekanların ilk hafta ne kadar müşteri ağırladığına bakması gerekiyor. Genel manada en sık tercih edilen yemek alanlarının dahi paket servis haricinde müşterilerini yeniden kazanma konusunda istedikleri hedefe ulaşamadığının da dile getirilmesi gerekir.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal