Çin, Savaş Sinyalleri Vermişti! ABD Hedeflerini Vurmaya Başladı

Geçtiğimiz aylarda başlayan ve hala devam eden Çin-Tayvan gerilimi ABD’nin devreye girmesi ile daha da kızışmıştı. 3 ülke arasında savaş sinyalleri verilirken Çin hazırlıklara başladı.

08.11.2021-11:53 - (Son Güncelleme: 08.11.2021-12:05) Çin, Savaş Sinyalleri Vermişti! ABD Hedeflerini Vurmaya Başladı

Geçtiğimiz aylarda başlayan ve hala devam eden Çin-Tayvan gerilimi ABD’nin devreye girmesi ile daha da kızışmıştı. 3 ülke arasında savaş sinyalleri verilirken Çin hazırlıklara başladı. Taklamakan çölünde savaş tatbikatlarına başlayan Çin, Taklamakan çölüne yerleştirdiği ABD hedeflerini vurma çalışmaları uydu kameralarına yansıdı. Uydu görüntü şirketi Maxar tarafından USNI News'e sağlanan fotoğraflara göre, Çin ordusu yeni bir hedef menzil kompleksinin parçası olarak Taklamakan çölünde bir Amerikan uçak gemisi ve diğer ABD savaş gemileri şeklinde hedefler inşa etti. Bir ABD gemisinin tam ölçekli taslağı ve en az iki Arleigh Burke sınıfı muhrip, orta Çin'deki Ruoqiang bölgesinde inşa edilen hedef menzilin bir parçası. 2013'teki basın raporlarına göre, bölge Çin'in sözde taşıyıcı öldürücü DF-21D gemi savar balistik füzelerinin erken versiyonlarını test etmek için kullandığı eski bir hedef menzile yakın. Bu yeni seri, Çin'in ABD Donanması savaş gemilerine vurgu yaparak, gemi karşıtı yeteneklere odaklanmaya devam ettiğini gösteriyor. İran Donanması'nın Basra Körfezi'ndeki uçak gemisi şeklindeki hedefinin aksine, yeni tesis sofistike bir aletli hedef menzilinin işaretleri gösteriyor.


UYDU KAMERASI TAKLAMAKAN ÇÖLÜNDEKİ ÇALIŞMALARI GÖRÜNTÜLEDİ

Çin devletinin Tayvan toprak sınırını ihlal etmesi Tayvan ile arasındaki gerilimi arttırdı. Çin’in bu operasyonlarda karalı olması ABD’nin Tayvan’ın yanında olduğunu açıklamasına neden oldu. Çin ile Tayvan arasındaki probleme ABD’de dahil olunca işler daha da alevlendi. Maxar'dan alınan görüntüler, taşıyıcı hedefinin kendisi, taşıyıcı adası, uçak asansörleri, silah kaşıkları veya diğer detayları olmayan düz bir yüzey gibi görünüyor. Capella Space tarafından USNI News'e sağlanan görüntülere göre, radarda, taşıyıcının ana hatları çevredeki çölden göze çarpıyor bir hedef resimden farklı değil. Bir uçak gemisini temsil eden, metal kaplamaya sahip olmayan ancak ana hatları nedeniyle taşıyıcı olarak ayırt edilebilen iki hedef alan daha vardır. Ancak diğer savaş gemisi hedefleri daha ayrıntılı görünüyor. Görüntüye göre, muhtemelen enstrümantasyon için üzerlerine yerleştirilmiş çok sayıda dik direk vardır. Alternatif olarak bunlar, geminin üst yapısını simüle etmek için radar reflektörleri için kullanılabilir. Tesis ayrıca kapsamlı bir ray sistemine sahiptir. Maxar'dan 9 Ekim tarihli bir görüntü, 6 metre genişliğinde bir ray üzerinde kapsamlı enstrümantasyona sahip 75 metre uzunluğunda bir hedefi gösterdi. Jeo-uzamsal istihbarat şirketi AllSource Analysis'in uydu görüntülerinden bölgeyi tanımlayan Maxar görüntülerinin bir özetine göre, bölge geleneksel olarak balistik füze testi için kullanılıyordu. AllSource Analizi özetine göre, ‘Birkaç muhtemel ABD savaş gemisinin maketleri, diğer savaş gemileriyle birlikte (raylara ve mobil monte edilmiş), arama / hedef edinme testiyle ilgili hedefleri simüle edebilir’ maketlerin hemen yakınında. ‘Bu ve gemi hedeflerinin üzerine ve çevresine birden fazla sensörün yerleştirilmesi de dahil olmak üzere maketlerin kapsamlı ayrıntıları, bu alanın zaman içinde birden fazla kullanıma yönelik olması muhtemeldir.’ Tarihsel uydu görüntülerinin analizi, taşıyıcı hedef yapının ilk olarak 2019 yılının Mart ve Nisan ayları arasında inşa edildiğini gösteriyor. Birkaç kez yeniden inşa edildi ve ardından Aralık 2019'da büyük ölçüde söküldü. Alan, bu yılın Eylül ayının sonlarında hayata geri döndü ve yapı, Ekim ayı başlarında büyük ölçüde tamamlandı.


ÇİN DEVLETİ SAVAŞ İÇİN HAZIR

3. Dünya Savaşı çıkarması beklenen güncel olaylardan biri olan Tayvan-Çin arasındaki gelirim ABD’nin devreye girmesi ile gittikçe büyüyor. Çin, Taklamakan çölünde hedef atış talimi yapmaya başladı. Maxar uydu kamerasının çektiği görüntüler sonucu Çin devletinin Taklamakan çölünde ABD benzeri hedefler oluşturup atış talimi yaptığını kanıtladı. Çin'in Halk Kurtuluş Ordusu Roket Gücü tarafından denetlenen birkaç gemi karşıtı balistik füze programı var. Karada konuşlu CSS-5 Mod 5 (DF-21D) füzesinin menzili 800 deniz milinin üzerinde. Gemileri hedeflemek için manevra kabiliyetine sahip bir yeniden giriş aracına (MaRV) sahiptir. Daha büyük olan CSS-18 (DF-26), yaklaşık 2.000 deniz mili menzile sahiptir. Pentagon'un son yıllık raporuna göre, ‘Temmuz 2019'da PLARF, Güney Çin Denizi'ne ilk kez onaylanmış canlı ateş fırlatmasını gerçekleştirdi ve altı adet DF-21D gemi savar balistik füzesini Spratly Adaları'nın kuzeyindeki sulara ateşledi’. Çin ordusu hakkında. Çinliler ayrıca, başlangıçta 2016'da ortaya çıkan daha uzun menzilli bir gemi karşıtı balistik füze de kullanıyorlar. ‘Çok rollü DF-26, konvansiyonel ve nükleer savaş başlıklarını hızla değiştirmek için tasarlandı ve Batı Pasifik, Hint Okyanusu ve Güney Çin Denizi'nde anakara Çin'den hassas kara saldırısı ve gemi karşıtı saldırılar gerçekleştirme yeteneğine sahip. 2020'de ÇHC, Güney Çin Denizi'ndeki hareketli bir hedefe karşı gemisavar balistik füzeler ateşledi, ancak bunu yaptığını kabul etmedi.’ Kara tabanlı gemi karşıtı balistik füzelere ek olarak, Çin'in Halk Kurtuluş Ordusu Donanması H-6 bombardıman uçaklarını devasa bir gemi karşıtı balistik füze ile donatmak için bir programı var. İlk olarak 2018'de ortaya çıkan CH-AS-X-13, muhtemelen var olan en büyük havadan fırlatılan füze olacak ve hipersonik bir savaş başlığını barındıracak kadar büyük olacak.


TAKLAMAKAN ÇÖLÜNDEKİ SİTE ESKİYE GÖRE DAHA GELİŞMİŞ DURUMDA

Çin devleti, çıkacak olası bir savaş için Pasifik Denizi’nde kullanacağı gemi karşıtı balistik füzeleri denemeye başladı. Pentagan ise bu çalışmalar kapsamında rapor hazırladı. Çin’in Taklamakan çölündeki yeni site 600 mil uzaklıkta ve eskisine göre daha gelişmiş bir durumda bulunuyor. Gemi karşıtı balistik füzeler için bir başka olası fırlatma platformu, yeni Type-055 Renhai Sınıfı büyük muhriptir. Pentagon raporuna göre güdümlü füze kruvazörü olarak tanımlanan gemi savar balistik füzeleri taşıyabilecek kapasitede olacak. Çin'in çölde ilk kez bir uçak gemisi hedefi inşa etmesi değil. 2003 yılından bu yana, kabaca bir taşıyıcı boyutunda olan büyük bir beton ped hedef olarak kullanılmıştır. Shuangchengzi füze test menzilinin bir parçası olan levha birçok kez vuruldu ve sık sık onarılıyor. Taklamakan çölündeki yeni site 600 mil uzakta ve çok daha gelişmiş durumda. Yeni gemi hedefleri, temsil etmeleri gereken gemilerin daha yakın tahminleridir. Yeni tesiste test edilecek silahların kapsamına ilişkin sorular devam ederken, şu anda sahada görülebilenlerin gelişmişlik düzeyi, PLA'nın Çin'e yakın ABD deniz kuvvetlerinin etkinliğini sınırlamak için caydırıcılara yatırım yapmaya devam ettiğini gösteriyor. Özellikle ABD taşıyıcı filosunu hedef alıyor. Geçen hafta yayınlanan Pentagon raporuna göre, PLARF'ın birincil amacı, ABD gemilerini Batı Pasifik boyunca gemi karşıtı balistik füzelerden risk altında tutmak olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal