Çin-Tayvan Arasındaki Gerilime ABD'de Katıldı! Taraflar Savaşa Hazır

Tayvan ve Çin arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken devreye bu kez ABD girdi. Tayvan topraklarında Çin ile ABD karşı karşıya geldi.

04.10.2021-17:07 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-13:01) Çin-Tayvan Arasındaki Gerilime ABD'de Katıldı! Taraflar Savaşa Hazır

Çin-Tayvan arasındaki gerilim hızla büyümeye devam ediyor. Çin’in, Tayvan sınırına gerçekleştirdiği askeri tacizler sürerken devreye ABD girdi. Tayvan’a özel kuvvetlerini gönderen ABD, Çin’e karşında sadece Tayvan yok bende varım mesajını verdi. Çin ve ABD’nin Tayvan gerilimi artmaya devam ediyor. Çin lideri Şi Cinping’in, ‘’Tayvan mutlaka Çin ile birleşecek’’ açıklamasından sonra Pekin’in resmi yayın organı Global Times’te ABD’ye tehdit geldi: Tayvan Boğazı’nda savaş patlak verdiğinde, ilk ortadan kaldırılacaklar ABD askeri personelidir. ABD, İngiltere ve Avustralya’nın imzaladığı AUKUS ittifakı sonrasında Çin’in Tayvan üzerinde artan baskısı ve tehdit mesajları devam ediyor. Önceki gün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümünde, ‘’Tayvan mutlaka Çin ile birleşecek’’ açıklamasının ardından rejimin resmi yayın organı Global Times’te ABD’ye tehdit içeren bir yazı yayımlandı. Global Times’ta yer alan makalede, Tayvan ‘ana kara’ olarak tanımlanırken, Çin’in bölgede operasyon düzenlemesinin ‘doğal hakkı’ olduğu savunuldu. Tayvan’ın yanında olduğunu açıklayan ABD’nin hedef alındığı makalede, ‘’Tayvan Boğazı’nda bir savaş patlak verdiğinde, ilk ortadan kaldırılacaklar ABD askeri personelidir’’ ifadelerine yer verildi.

ABD TOPRAĞIMIZI İSTİLAH EDİYOR

Pekin merkezli yayın organı Global Times’te yer alan makalenin devamında, Tayvan’a özel kuvvet gönderen Amerika’nın, Çin topraklarını işgal ettiği yorumunu yaptı. Global Times’te, ‘Washington askerlerinin hayatını riske atıyor’ sözleri ile ABD’ye gözdağı verildi. ABD’li emekli amiral James Stavridis ve gazeteci Elliot Ackerman’ın kaleme aldığı ‘2034: A Novel of the Next World War’ (2034 Dünya Savaşı Senaryosu) isimli kitapta, geçtiğimiz dönemde yeni bir dünya savaşı çıkarma potansiyeline sahip bölge olarak Güney Çin Denizi gösterilmişti. Ayrıca Çin medyası geçen hafta Tayvan’daki gerilimin Üçüncü Dünya Savaşı’nı tetikleyebileceğini yazmıştı.TAYVAN: TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYİZ

1 Ekim’den bu yana Tayvan üzerindeki baskılarını arttıran Çin’e Tayvan lideri Tsai Ing-wen’den cevap geldi. Tayvan lideri Tsai Ing-wen yaptığı açıklamada, Çin’in artan baskısını eleştirerek ‘’Statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız’’ sözleriyle boyun eğmeyeceklerini açıkladı. Ulusal bir geçit töreninde konuşan Tsai, Çin’in askeri baskısını kesin şekilde reddettiklerini belirtti. Tayvan’ın, Çin’in çizdiği yola girmeye zorlanmamasını sağlamak için çalışacaklarını ifade eden Tsai, ‘’Ulusal savunmamızı güçlendirmeye ve kendimizi savunma kararlılığımızı göstermeye devam edeceğiz. Çünkü Çin’in çizdiği yol ne Tayvan’a özgür ve demokratik bir yaşam biçimi ne de 23 milyon insanımıza egemenlik sunuyor’’ diye konuştu. Tsai Ing-wen konuşmasında, son dönemde Japonya, Avustralya ve ABD gibi ülkelerle gayriresmî bağları güçlendirdiklerini de belirtti.

ÇİN-TAYVAN-ABD GERİLİMİ BÖYLE BAŞLAMIŞTI

Tayvan Savunma Bakanlığı’nın açıklaması sonrası edinilen bilgilere göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan hava sahasını son 3 günde tekrar tekrar ihlal etmiş. Bunun sonucunda iki ülke arasında gerilim hızla artmaya devam ediyor. 

Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘’Çin devletinin 3 günde toplam 93 uçağının Tayvan hava sahasını ihlal ettiğini belirledik.’’ ifadelerine yer aldı. Çin, Tayvan’ın bu açıklaması üzerine adadaki egemenlik iddiasındaki kararlılığına vurgu yapan ‘’gövde gösterisi’’ yorumunu yaptı. Bu açıklamalar sonrasında ABD’den de ihlale tepki gecikmeden geldi.

ÇİN İHLALİ GÖVDE GÖSTERİSİ OLARAK YORUMLUYOR 

Çin Halk Kurtuluş Ordusuna ait savaş uçaklarının, Tayvan'ın hava savunma sahasına yaptığı ihlallerin ardından Tayvan Savunma Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘’1 Ekim'de 38, 2 Ekim'de 39, 3 Ekim'de ise 16 savaş uçağının hava savunma tanımlama sahasına girdiği tespit edilmiştir. Cuma ve cumartesi gündüz ve gece, ikişer parti halinde yapılan sortiler, Tayvan'ın kayıtlarını tutmaya başladığı Eylül 2020'den bu yana tespit ettiği en çok sayıda uçakla yapılan ihlaller oldu. 1 Ekim'de gündüz 18 J-16, 4 SU-30 avcı uçağı ile 1 Y-8 ASW deniz devriye uçağının, gece ise 10 J-16 avcı uçağı, 2 H-6 bombardıman uçağı ve 1 KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağının hava savunma sahasını ihlal ettiğini tespit edilmiştir. 2 Ekim'de gündüz 14 J-16 ve 4 SU-30 avcı uçağı ile 2 Y-8 ASW deniz devriye uçağının, gece de 12 J-16 ve 6 SU-30 avcı uçağı ile 1 KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağının ihlalde bulunduğu kaydedildi. 3 Ekim Pazar günü ise 8 J-16, 4 SU-30 avcı uçağı, 2 Y-8 ASW deniz devriye uçağı ve 1 KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağının gündüz saatlerinde hava sahasında uçtuğu saplanmıştır.’’ İfadeleri kullanıldı.

ÇİN MEDYASI SAVAŞA HAZIR

Çin-Tayvan arasındaki gerilim hızla büyümeye devam ediyor. Çin Komünist Partisi, Tayvan devletine 3. Dünya Savaşı uyarısında bulundu. Tayvan devletine bu kapsamda 'ateşle oynama' mesajını verdi. İki ülke arasındaki gerilimi arttıran açıklamalarda bulunan Çin medyası, Global Times'ta yayımladığı makalede, ABD'nin desteklediği Tayvan ile savaşa tüm Çin halkının hazır olduğunu dile getirdi.

Çin merkezli Global Times'ta yer alan makalede, Tayvan ateşle oynuyor ifadelerine yer verirken ABD'nin Tayvan ile arasındaki ilişkiye cüretkâr olarak yorumladı. Tayvan'ı destekleyen ABD'nin Çin ile karşı karşıya geleceğine vurgu yapılan makalede Tayvan ateşle oynuyor açıklaması yer aldı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal