Cilt Kalitesini Doğrudan Etkileyen 4 Hormon

Cilt kalitesini etkileyen faktörler nelerdir? Cilt kalitesi için önemli olan hormonlar ve isimleri haberimizde...

24.02.2021-17:19 - (Son Güncelleme: 24.02.2021-17:19) Cilt Kalitesini Doğrudan Etkileyen 4 Hormon

Cilt Kalitesini ciltte ortaya çıkan çoğu problemi dış etmenlerin etkilediği gibi, Vücuttaki hormonlar da etkiliyor. Hormon dengesini sağlamak cilt kalitesi için çok önemli bir konu.

Bazı geçmeyen cilt şikayetleriniz, nereden geldiğini anlamadığınız sivilceler ve cildinizde gözlemlediğiniz ani değişikliklerin büyük sebebi hormon seviyelerinizdeki artış veya azalıştan dolayı oluşmuş olabilir. İşte Cilt üzerinde etkisi yüksek olan 4 hormon...

ÖSTROJEN

Östrojen cilt sağlığında güçlü bir role sahip. Sağlam bir cilt bariyeri, cildin nem oranı ve yara izlerinin iyileşmesi gibi birçok detaya östrojen doğrudan etki ediyor.

östrojen fazlalığında ciltteki sebum üretimi artıyor ve beklenmedik akneler ortaya çıkabiliyor. Yani periyod zamanlarında aknelerin artamasının sebebi östrojenin daha fazla üretilmesinden kaynaklıdır.

Östrojenin azlığında ise cilt daha hassas hale geliyor. Ciltte kaşıntı ve iritasyon ortaya çıkabiliyor. Bakım ürünlerine, kumaş dokularıne ve çevresel etmenlere karşı cilt daha duyarlı hale geliyor.

TİROİD

Tiroid hormonu metabolizmadan, vücudun gelişiminden ve vücuttaki enerjinin kordinasyonundan sorumlu. Bu hormonun azlığında ciltte kuruluk ve hassasiyet ortaya çıkıyor. Cilt ölü deriyi daha geç atıyor ve pul pul dökülmeler gözükmektedir.

Tiroid fazla üretildiğinde ise metabolizma hızı artıyor ve cilt ısınıyor. Bunun sonucunda vücutta daha çok ter salgılanıyor. Ciltte kızarıklıklar ortaya çıkabiliyor.

KORTİZOL

Kortizol için stres hormonu da diyebiliriz. Kronik stres sonucunda sürekli yüksek seviyelerde seyreden kortizol, cilt üzerinde birçok probleme yol açabiliyor.

Hücre yenilenmesini yavaşlatan ve ciltteki kolajeni parçalayan bu hormon yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca ciltte inflamasyon birikimine yol açan kortizol, doku bozukluklarına, döküntülere ve aknelere yol açıyor. Ayrıca kortizol fazlalığında cildin su tutma yetisi de azalıyor. Dolayısıyla stresli zamanlarda cilt daha kuru ve hassaslığa yakın oluyor.

TESTESTERON

Erkeklik hormonu olarak adlandırılsa da kadınlarda da belli bir oranda testosteron salgılanmaktadır. Testosteron da tıpkı östrojen gibi cildin yağ dengesini baskın bir şekilde etkiliyor. Testosteron fazlalığında ciltte yağlanma artıyor, gözenekler belirginleşiyor ve ödem birikimi oluşabiliyor. Sonuç olarak da beklenmeyen akneler ortaya çıkabiliyor, cilt dokusu bozulabiliyor. Ayrıca yüksek oranda testosteron istenmeyen tüylerde artışı tetiklemekte.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal