Oksitosin Nedir? Aşk Hormonu Oksitosin Ne İşe Yarar?

Aşk hormonu olarak bilinen oksitosin hormonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde araştırılmaya değer bir hormon olduğu belirtildi. Peki, oksitosin nedir? Oksitosin ne işe yarar? Detaylar haberimizde…

12.10.2020-16:27 - (Son Güncelleme: 12.10.2020-16:27) Oksitosin Nedir? Aşk Hormonu Oksitosin Ne İşe Yarar?

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için henüz bir sonuca ulaşılamadı. Aşı bulma çalışmaları devam ederken bilim insanları, aşk hormonu olarak bilinen oksitosinin, Kovid-19 tedavisinde etkili olabileceğini düşünüyor.

OKSİTOSİN NEDİR?

Hipofiz bezi tarafından salgılanan oksitosin, doğal bir hormondur. Kadınlar için önemli bir yere sahip olan bu hormonun eksikliğinde hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkiler görülür. Annelik içgüdüsünün oluşumunda, emzirmede, seçici sosyal bağlanma ve cinsel zevkte önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda aşk, sadakat, sevgi, bağlılık ve mutluluk gibi olumlu duyguların temelinde de bulunmaktadır. Bu hormon sağlıklı beslenme, yoga, meditasyon, müzik dinleme gibi aktivitelerle ve aromaterapi yöntemiyle artırılabilir. Takviye ilaç olarak da kullanılabilen bu hormon, başta otizm olmak üzere pek çok psikolojik rahatsızlığında tedavisinde umut vadediyor.

OKSİTOSİN NE İŞE YARAR?

  • Dokuz aminoasitten oluşan oksitosin, kan dolaşımında hormon, merkezi sinir sisteminde ise kimyasal haberci (nörotransmitter) olarak görev yapmaktadır.
  • Doğum sırasında rahmin kasılmasına yardımcı olur.
  • Emzirme döneminde sütün süt kanallarından meme ucuna gelmesini sağlar.
  • Erkeklerin üremesine yardımcı olur.
  • Duygu ve davranışları dengeleyip düzene sokar. Sevgi ve mutluluk gibi olumlu duyguların artmasını sağlar.
  • İltihap önleyici özelliği sayesinden yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Oksitosin hormonu yüksek olan kişilerin ağrı eşiği de yüksektir. Kadınların normal doğum gibi sancı ve ağrının çok yüksek olduğu bir durumu yaşayabilmeleri oksitosinin ağrı eşiğini yükseltebildiğinin kanıtıdır.

OKSİTOSİN HORMONU NASIL ARTIRILIR?

  • Cinsel ilişki
  • Aşık olmak
  • İletişim kurmak
  • Eğlenceli sosyal aktivitelerde bulunmak
  • Egzersiz yapmak
  • Masaj yaptırmak
  • Evcil hayvan beslemek
  • Hayal kurmak

HANGİ YİYECEKLERDE OKSİTOSİN VAR?

Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi protein içeren gıdalarda, Yeşil yapraklı sebzeler, avokado, muz, elma, çilek, nar gibi meyve ve sebzeler, ton balığı, sardalya, somon balığı, kuru yemiş ve zeytin gibi omega-3 içeren besinler, kırmızıbiber ve çemen gibi acı gıdalar, buğday, pirinç, çavdar ve yulaf gibi tahıllar, melisa ve papatya gibi bitki çayları, kafein, A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerinde oksitosin bulunmaktadır.

KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE OKSİTOSİN

ABD'de Ohio Üniversitesi'nde araştırma görevlisi Ali İmami ve meslektaşları, oksitosinle yakın ilişki içerisinde olan ilaçlarla tedavi edilen genlerin özelliklerini analiz etmek için ABD Ulusal Sağlık Enstitülerinin verisini kullandı.

Bilim insanları özellikle karbetosin adlı ilacın, Kovid-19 pozitif olan hastalarda sitokin fırtınasının tetiklemesine neden olan yangılı göstergelerin azalan dışa vurumuna sahip olan genlerle benzer özellikler taşıdığını gözlemledi.

Karbetosinin imzası olarak da adlandırılan bu özelliklerinin, ilacın bağışıklık yanıtında önemli bir yere sahip olan T-hücrelerinin faaliyetini harekete geçirebileceğine işaret ettiği belirtildi.

Kovid-19’un en ciddi komplikasyonlarından birinin, vücudun kendi dokularına saldırdığı sitokin fırtınası olduğu belirtiliyor.

Yapılan önceki araştırmalar, üremede, doğum esnasında ve sonrasında önemli rol oynayan oksitosinin, enflamasyonu azalttığını ortaya koymuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal