Brunei Sultanlığı

Brunei Sultanlığı neden zengin? Brunei Sultanlığı nasıl gidilir? Brunei Sultanlığı nerede? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

28.05.2018-22:19 - (Son Güncelleme: 28.05.2018-22:07) Brunei Sultanlığı

DEVLETİN ADI: Brunei Sultanlığı

BAŞŞEHRİ: Bandar Seri Begawan

YÜZÖLÇÜMÜ: 5.765 km2

NÜFUSU: 264.000

RESMİ DİLİ: Malaysia Dili, İngilizce

DİNİ: İslâm

PARA BİRİMİ: Brunei Doları

Asya kıtasının güney-doğusunda yer alan Borneo Adasının kuzeydoğusunda olan Güney Çin Denizine kıyısı olan komşusu Savarak Devletinin topraklarının Güney Çin Denizine doğru bir koridor gibi girmesi nedeniyle iki kısma ayrılmış küçük bir devlet. İngilizlerin koruması altında. 

Târihi

Brunei’nin 15. yüzyıla dek olan târihi hususunda pek fazla bilgi yoktur. İslâmın bu civarda yayılmasının ardından târihi net biçimde bilinmektedir. İslâmiyetin kabulünün ardından dînin gereği olarak birlik berâberlik içinde hareket ederek bölgenin en güçlü devleti olan Brunei- Borneo Adasının bütününe yakın bir kısmını yönetimi altında tutuyordu. İslâmiyetin düşmanları sebebiyle de Brunei Devletinin düşmanları devleti sürekli zayıflatmaya uğraşmışlardır. On dokuzuncu yüzyılın sonunda iyice güçsüzleştirilen devlette 1888 yılında İngiltere hâkimiyetini sağlamıştır. 1959 yılında kabul edilen bir anayasa kapsamında Brunei Sultanlığı yarı demokratik bir düzenle iç işlerinde bağımsız dış işlerinde İngiltere’nin hakimiyetinde olan bir ülke olarak son biçimini almıştır. 

Fizîki Yapı

Güney Çin Denizine kıyısı olan iki parçalı toprak üstünde kurulmuş olan devletin yer şekilleri fazla değişiklik göstermez. Batı bölümleri alçak ovalar ve bataklıklarla kaplı olan devşetin doğu bölümleri ise çok fazla yüksek olmayan dağlarla çevrilidir. En yüksek yeri Labi Hılls Tepesi olup 396 m yüksekliğindedir. Önemli akarsuları Belait ve Tutong’dır. Gölleri yoktur. 

Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal