BM, İran'a 2007'den Beri Uyguladığı Silah Ambargosunu Kaldırdı

Tam 13 yıldır İran'a uygulanan uluslararası silah ambargosu ile bazı İranlı yetkililere yönelik getirilen uluslararası seyahat engeli BM tarafından kaldırıldı.

18.10.2020-09:11 - (Son Güncelleme: 18.10.2020-08:56) BM, İran'a 2007'den Beri Uyguladığı Silah Ambargosunu Kaldırdı

İran Dışişleri Bakanlığından aktarılan bilgilendirmeye göre, Tahran'ın 2015'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya arasında imzaladığı nükleer anlaşma uyarınca, 13 yıldır uygulanan uluslararası silah ambargosu ile bazı İranlı yetkililere yönelik getirilen uluslararası seyahat yasağının uygulamadan çıkarıldığını dile getirdi.

''ULUSLARARASI TOPLUM İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜNDÜR''

Aynı açıklamada, ''ABD rejiminin çabalarına meydan okuyarak 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını ve nükleer anlaşmayı koruyan uluslararası toplum için önemli bir gündür.'' ifadelerine yerildi.

İRAN ARTIK YASAL OLARAK SİLAH ALIP SATABİLECEK

İran'ın bu günden sonra yasal olarak silah alıp satabileceğine dikkat çekilen açıklamada, "İran, bugün itibarıyla her türlü kaynaktan herhangi bir hukuki kısıtlama olmaksızın, yalnızca kendi savunma ihtiyaçları doğrultusunda gerekli silah ve teçhizatı tedarik edebilir ve kendi siyasetleri doğrultusunda savunma silahlarını ihraç edebilir.'' sözleri kullanıldı.

ABD'DEN İRAN'A 'TARİHİN EN AĞIR YAPTIRIMI'

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan 2018'de tek taraflı olarak çıkmış, Ağustos 2018 itibarıyla Tahran'ın füze programı ve bölgesel nüfuzunun da sınırlandırıldığı yeni bir anlaşmaya zorlamak için İran'a yönelik tarihin en ağır yaptırımlarını uygulamaya başlamıştı.

ABD'nin bu manevrasına karşın, Avrupa ülkelerine yanaşan İran buradan da bir sonuca ulaşamayınca anlaşmadaki taahhütlerini geçen yıl kademeli olarak durdurmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal