Birikmiş yetim aylığı nereden sorgulanır? Vefat eden babadan emekli maaşı alma şartları belli oldu!

E-devlet ve SGK Müdürlüğüne giderek yetim aylığı sorgulama işlemi kolaylıkla yapmak mümkün. Dul ve Yetim maaşı sorgulama kısmından birikmiş yetim aylıklarına ulaşmak oldukça kolay hale getirildi. Bunun yanı sıra babadan kalan emekli maaşı için araştırmalar artarken şartların neler olduğu ve hangi durumlarda babadan kalan emekli maaşının alındığı merak konusu oldu. Birikmiş yetim aylığı nasıl sorgulanır? Babadan emekli maaşı alma şartları nelerdir?

22.05.2022-10:10 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-10:10) Birikmiş yetim aylığı nereden sorgulanır? Vefat eden babadan emekli maaşı alma şartları belli oldu!

Babası vefat eden kişilerin merak ettiği emekli maaşı alma şartları ve başvuru süreci araştırmalar hız kazanırken yetim maaş sorgulamalarının nasıl yapıldığı da merak konusu oldu. Birikmiş yetim maaşını sorgulama işlemi nasıl yapılır? Babadan emekli maaşı alma şartları nelerdir? Kimler babadan emekli maaşı alabilir? Yetim aylığı birikir mi? Konu hakkında detaylı bilgiler haberimizin devamında

Vefat eden babadan emekli maaşı alma şartları

-Yaşlılık ve ölüm sigortası için gerekli olan pirim ödemesi en az 1800'dür.

- SGK üzerinden sigortalı olup en az 5 yıl süre boyunca 900 prim gününün ödenmiş olması gerekir.

- Babaların vefat etmeden emekli maaşına sahip olması gerekir.

- Vefat eden babanın SGK'ya herhangi bir borcu bulunmaması gerekir.

Birikmiş yetim aylığı sorgulama nasıl yapılır?

TC kimlik numarası ve şifreyle beraber E-devlet üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Sisteme giriş yaptıktan sonra ''Dul ve Yetim Maaşı Sorgulama '' sayfasına girildikten sonra kişinin aylık aldığı maaşlar ve birikmiş tutar sayfa şeklinde açılmaktadır. E-devlet üzerinden yerine SGK Müdürlüğüne giderek yapmak isteyen kişiler ise TC kimlik kartıyla beraber gitmek zorundadır.

Babadan emekli maaşı alma şartları

Dul kadın hem eşinden hem babasından maaş alabilir mi?

2022 yılına ait bilgi üzerinden dul kadının babasından ve eşinden maaş alması mümkündür. Fakat babasından emekli maaşı almak isteyenlerin eşlerinin babasından önce vefat etmiş olması gerekir. Eşini kaybeden kişiler belirli süre sonra babaları vefat ederken maaşı almaya hak kazanır. Bunların yanı sıra bu maaşları alan kadının çalışmaması ve sigortalı olmaması gerekmektedir.

Babadan yetim aylığı ne kadar?

Yetim aylığında çocuklara düşen maaş payı %25 olarak belirlendi. Vefat eden babanın vefat etmeden önce aldığı maaşın %25'i çocuklara verilmektedir.

-Dul karı ve koca için %50

Vefat eden kişinin anne ve babası sağ ve bakıma muhtaç ise, %25

Babadan kalan emekli maaşı için nereye başvuru yapılır?

Vefat eden babanın maaşı için başvuru yapacak kişilerin bizzat kendisi SGK Müdürlüğüne gitmesi gerekir. Emekli maaşı alabilmesi için gerekli şartların uygunluğuna bakılır eğer eksiksiz durum söz konusu ise maaş bağlama işlemi gerçekleşir.

Birikmiş yetim maaşı sorgulama

Yetim aylığı ne zaman başlar?

Yetim aylığı alma süreci başvurunun tamamlanmasının ardından başlar. İşlemlerin tamamlandığı ay içerisinde yetim aylıkları hesaba geçirilir. Yetim maaşları kişilere özel açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılmaktadır.

Yetim aylığı birikir mi?

Yetim aylığının birikme süresi babanın vefat ettikten sonra başvuru yapılan zamana kadar olan kısımdır. Yetim ya da dul maaşı olan kişiler başvuru yaptıktan sonra ki ay hesaplarına maaşlar yatırılmaya başlar. Fakat kişiler bu maaşları hesaptan çekmez diğer aya kadar kalırsa o durumda diğer ayın maaşı ile birikmeler başlar.

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal