Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı: Üçüncü Doz Kovid-19 Aşısı Gerekli mi?

Koronavirüsle mücadelede en etkili yöntem Kovid-19 aşı çalışmaları hız kesmeden devam ederken, birçok kişinin aklında 3. Doz aşı yapılmalı sorusu geldi. Bilim Kurulu üyesi merak edenler için açıkladı.

21.06.2021-10:41 - (Son Güncelleme: 21.06.2021-10:49) Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı: Üçüncü Doz Kovid-19 Aşısı Gerekli mi?

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı aşılamayla ilgili yaptığı son çalışmalarla beraber Kovid-19 aşısındaki hız oldukça arttı. Aşıya olan ilginin ardından birçok kişinin aklında salgınla mücadelede üçünü doz aşının gerekli olup olmadığı sorusu geldi. Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, 3.doz aşıya dair merak edilenleri cevapladı. 

Salgınla mücadelede 3. Doz aşının güçlendirme etkisi olacağını belirtken Prof. Dr. İlhan,’3. doz için 'Booster' diyoruz. Güçlendirici etki diyebiliriz. 3. doz aşının sırayla en riskli gruplardan başlanarak yapılması için Türkiye'nin bir planlaması var’ diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN AŞI PLANLAMASI VAR

Kovid-19 aşısına ola ilgi artarken bir yandan da salgınla mücadelede güçlendirici olarak adlandırılan 3.doz aşının gerekliliği konusunda tereddütler yaşanmakta Prof. Dr. İlhan, bu tereddütlere değinerek açıklamalarına devam etti; ‘3. doz için 'Booster' diyoruz. Güçlendirici etki diyebiliriz. Belli bir antikor oluştuktan sonra 6-8 ayın arsından yapılacak bir doz daha antikorun pekiştirilmesi amaçlanıyor. Bu risk gruplarına göre yapılabilir. 3. doz aşının sırayla en riskli gruplardan başlanarak yapılması için Türkiye'nin bir planlaması var’ dedi.

3. doz aşı gerekli mi?

BİR FARKI YOK

Biontech, Sinovac ve Sputnik V aşıları hakkında merak edilenlere de değinen Prof. Dr. İlhan, ‘Bu konuda çok soru geliyor. Şöyle düşünmek lazım; aracınıza farklı markalardan benzin alınmak gibi. Çünkü hepsi antikor uyarısı yapıyor. O yüzden bir farkı olmaz. Örneğin ilk ikiyi başka aşı olmuş üçüncüyü başka. Baktığımızda aşılardaki etkinliğin her kombinasyonlarda olduğunu söylemek mümkün’ şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal