Kovid-19 Pozitiflik Oranı Yüzde 30’dan Yüzde 10’a Düştü

Koronavirüs salgınıyla mücadelede uygulanan aşı çalışmaları sonuç vermeye başladı. Vaka sayılarında ki düşüş pozitiflik oranına yansıdı.

20.06.2021-10:23 - (Son Güncelleme: 20.06.2021-10:23) Kovid-19 Pozitiflik Oranı Yüzde 30’dan Yüzde 10’a Düştü

Yaklaşık iki yıldır mücadele edilen Kovid-19 salgınında tüm dünyanın umudu koronavirüs aşılarıydı. İlk olarak Çin’de üretilen ve uygulanmaya başlayan kovid-19 aşısı sonrası farklı ülkelerinde aşı üretmesi ve nüfusunu aşılamaya başlaması, dünya genelinde vaka sayılarının azalmasına neden oldu. Türkiye’de salgınla mücadelede canla başla mücadele verdiği mücadele, hız kesmeden devam eden aşı çalışmaları sonuç göstermeye başladı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada aşılama sonucu vaka sayılarında düşme ve buna bağlı olarak tanı laboratuvarlarında numune sayısındaki pozitiflik oranında düşme yaşandığı belirtildi.

Ankara’da bulunan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 araştırması yapan laboratuvarda salgının ilk günlerinde günlük 8 bin numune gelirken, bugünlerde günlük numune sayısı 2 bin olurken, pozitiflik oranlarında gerileme yaşandığı gözlemlendi.

Sağlık Bakanlığı’nın son haftalarda yaptığı Kovid-19 aşısıyla ilgili duyurular etkilerini göstermeye başladı. Nüfusun büyük bir çoğunluğun aşılanması vaka sayılarına da yansıdı. Koronavirüs araştırma laboratuvarından gelen günlük numune sayılarında da pozitiflik oranında ciddi düşüş yaşandığı gözlemlendi. Günlük gelen vaka sayılarının yüzde 30’dan yüzde 10’a gerilediği gözlemlendi. 

KOVİD-19 AŞISININ ETKİSİ

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 laboratuvardın da görev yapan Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gül Erdem, geçtiğimiz aylara kıyasla vakalardaki pozitiflik oranlarında ciddi azalma olduğunu belirterek, ‘Mart ayıyla kıyasladığımızda özellikle bu kısıtlama önlemlerinin alınması, aşılama çalışmalarının artması; bildiğiniz üzere ilk önce sağlık çalışanları aşılandı. Ardından toplumun geneline yayılan aşı çalışması başlatıldı. Aşılama çalışmalarının yaygınlaştırılmasından sonra anlamlı oranda pozitiflik numunelerde düşüş gördük’ şeklinde konuştu.

KOVİD-19

NUMUNE SAYISI 8 BİNDEN 2 BİNE DÜŞTÜ

Vaka sayıları incelendiğinde mart ayında alınan numunelere oranla şu anda 3’te 1 oranında azalma meydana geldiğini ifade eden Erdem, ‘Numunelerden çıkan pozitiflik oranı mart ayında yüzde 30’lardaydı. Şimdi yüzde 10’lara kadar geriledi. Ama artan aşılama çalışmaları ve tabii ki devam edecek tedbirlerle bunun daha da azalacağını düşünüyoruz. Özellikle bu kısıtlama önlemlerinden sonra oldukça bir azalma oldu. Ardından aşılama çalışmaları da yoğun şekilde arttı. Ve sonuçlarını gördük. Halkımızın da aşılama çalışmalarına güvenerek katılması ve gönüllü şekilde katılması son derece olumlu sonuçlar verdi diye düşünüyorum. En azından laboratuvar kısmında bunu gözlemleyebiliyoruz. Virüsün yoğun günlerinde günlük buraya 8 bin numune gelirken şu anda bin 500-2 bin civarı numune geliyor. Sayılar oldukça azaldı. Sırası gelen tüm vatandaşlarımızın aşısını olması çağrısında bulunuyorum. Ama aşı olduktan sonra salgının riski geçene kadar da maske, mesafe ve hijyen kurallarını elden bırakmamak gerekiyor’ değerlendirmesinde bulundu. 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal