Kovid-19 Aşı Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı, aşıya olan talep arttı. Peki Kovid-19 aşı sonrası nelere dikkat etmeliyiz? Aşı sonrası alkol alınır mı, sigara içilir mi? Aşı sonrası banyo yapılır mı? İşte detaylar…

17.06.2021-10:34 - (Son Güncelleme: 17.06.2021-10:34)

Yaklaşık iki yıldır mücadele edilen koronavirüs salgınında bugün geldiğimiz noktada 35 milyon doz aşı yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nın titizlikle çalıştığı Kovid-19 aşılama süreci son günlerde hız kazandı. Durum böyle olunca birçok kişi, , Kovid-19 aşı sonrası nelere dikkat etmeliyiz? Aşı sonrası alkol alınır mı, sigara içilir mi? Aşı sonrası banyo yapılır mı? Sorularının cevaplarını araştırmaya başladı. Bizde sizin için merak edilen soruların cevaplarını haberimizde topladık.

KOVİD-19 AŞI SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Salgınla mücadelede şüphesiz en etkili yöntem olan Kovid-19 aşısı son günlerde arttı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda yer alan; aşıya dahil edilen meslek grupları ve sonrasında ise SGK’ya kayıtlı herkesin aşı randevusu alabileceği bilgisi, aşı olmayı bekleyen birçok kişiyi harekete geçirdi. Aşı randevusu alanlar ise kovid-19 aşısı sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda araştırma yapmaya başladı. 

aşı sonrası nelere dikkat edilmeli

AŞI SONRASI ALKOL VE SİGARA KULLANILIR MI?

Kovid-19 aşısı olduktan sonraki en az iki haftalık süreçte alkol kullanılmasının pek doğru olmadığını belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ‘40 yıldan daha uzun süre önce yapılan ve günümüzdeki tekniklere göre daha basit yöntemlerin kullanıldığı çalışmalarda, sigara kullanan kişilerde aşılama sonrası bağışıklık yanıtının zayıf olduğu gözlemlenmiştir’ şeklinde konuştu.

aşı sonrası alkol içilir mi

KOVİD-19 AŞI SONRASI BANYO YAPILIR MI? 

Aşı olacakların en çok merak ettiği bir diğer soru ise aşı sonrası duş alınabilir mi? Sorusu. Aşı sonrası duş almanın herhangi bir reaksiyon riski olduğuna dair herhangi bir bulgu yoktur diyen Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ‘Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz’ diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesi beklenmiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal