Bienal Nedir?

Kültür sanat sezonunun vazgeçilmez etkinliklerinden biri de bienaller... Peki sıkça kullanılan "bienal" kelimesinin anlamını biliyor musunuz?

28.05.2020-14:01 - (Son Güncelleme: 28.05.2020-13:59) Bienal Nedir?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Bienal'i bünyesinde her cuma kısa filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Peki "bienal" nedir? Hangi tarihten itibaren uygulanmaya başlamıştır? İşte bu soruların cevapları...

Bienal, Fransızca "her bir diğer yıl" anlamına gelir. İki yılda bir düzenlenen etkinliklere "bienal" adı verilir.

Kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terim olan bienallerin tarihi çok eskilere dayanır.

Çoğunluğu çok büyük uluslararası organizasyonlar olan bienallerin en eskisi 1895'ten beri düzenlenen Venedik Bienali'dir.

Yılaşırı yani iki yılda bir yapılan bienallerde iki bienal arasında hazırlıklar yapılır. Genelde büyük bir zaman ve uğraş isteyen bienallere katılacak eserler uzun bir elemeden geçer.

Ülkemizde de 1987 yılından beri düzenlenen ve her iki senede bir tekrarlanan Uluslararası İstanbul Bienali, birçok sanat etkinliğine sahne olmaktadır.

Bienallerden sorumlu olan kişiler ise küratörlerdir. Eserlerin seçiminden, gösterim alanlarına  kadar pek çok işin sorumluluğunu bu kişiler alır.

Söyleşiler, atölyeler, sempozyumların da içinde bulunduğu bienaller genç sanatçıların da isimlerini duyurmaları için zemin hazırlarlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal