Biber gazı kullanmak yasak mı? Kadınlar biber gazı kullanabilir mi? Güvenlik güçleri dışında biber gazı taşıyanların cezası belli oldu!

Son zamanlarda arama motorlarında biber gazı satışlarıyla alakalı aramalar artmış durumda. Biber gazı kullanımının yasal olup olmadığıyla ilgili araştırmalar yapılıyor. Peki, biber gazı nedir, kimler kullanabilir? Biber gazı kullanmak yasak mı, cezaları nelerdir? İşte detaylar...

12.06.2022-11:10 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-11:10) Biber gazı kullanmak yasak mı? Kadınlar biber gazı kullanabilir mi? Güvenlik güçleri dışında biber gazı taşıyanların cezası belli oldu!

Son zamanlarda artış gösteren kadına şiddet ve taciz olayları sonrasında biber gazı kullanımına dair detaylar da gündeme gelmeye başladı. Kendini koruyarak güvende hissetmek isteyen vatandaşlar biber gazı taşımanın yasak olup olmadığını araştırıyor. Peki, biber gazı kullanmak yasak mıdır? Biber gazı kullanmanın cezaları nelerdir? İşte detaylar...

Biber gazı nedir?

Farklı kimyasalların karışımıyla oluşan, başta göz olacak şekilde insan organlarına zarar veren spreyli gaza biber gazı denmektedir. Biber gazlarının genel kullanım alanı göz yaşartıcı sprey olarak kullanımdır. Biber gazı, genellikle yapılan eylemleri bastırmak ve karşı tarafı öldürmeden etkisiz hale getirebilmek için kullanılır.

Biber gazının etkileri nelerdir?

Biber gazının en büyük etkisi gözlere olsa da burnu da oldukça etkilemektedir. Biber gazının insan vücudundaki etkileri şunlardır:

- Gözlere biber sürülmüş gibi yanma hissi bırakır. Gözlerde bulanıklaşma ve görüş zorluğu yaşanır.

- Gazın kokusunu çektiğinizde burnunuzda da biber sürülmüş gibi acıyı hissedersiniz.

- Mide bulantısı, nefes almada zorluk, ciltte kaşınma gibi sorunlarla karşılaşırsınız. Biber gazı kapalı bir ortamda kullanıldığında tüm bu etkileri daha çok yaşarsınız.

Biber gazı taşımak yasak mı?

Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Biber gazı kullanımının olumsuz etkileri arasında yer alan göz, ağız, burun, nefes zorluğu, acı verme ve deride tahriş gibi etkiler dikkate alındığında geçici körlüğe kadar yol açabilmektedir. Kişiler biber gazına maruz kaldıklarında görmede zorluk, burun akıntısı, mide bulantısı, salya ve hapşırmayla birlikte deride kızarıklar görülür. Buna yalnızca biber gazı neden oluyorsa bunun yasal olup olmadığı yeniden düşünülmeli." ifadesi yer almıştır.

 biber gazı kullanmak yasak mı

Tüm bu etkilerinden dolayı biber gazı yasal olarak yalnızca güvenlik güçleri tarafından kullanılmaktadır ve vatandaşlara satışı yasaklanmıştır. Ancak buna rağmen yasal olmayan yollarla biber gazı satışları devam etmektedir. Bunun önüne geçmek için de cezalar uygulamaya koyulmuştur.

Biber gazı kullanımının cezası nedir?

Biber gazının insan vücudu üzerindeki etkilerinden dolayı güvenlik güçleri dışında kullanımı yasalarla yasaklanmıştır. Ancak, yasal olmayan yollarla satışı yapılmakta ve kullanılmaktadır. Bu durum tespit edildiğinde biber gazı kullanan kişilere 6-18 ay arasında hapis cezası verilmektedir.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal