BES hesabında biriken para nasıl çekilir? BES iptal edilince para ne zaman, kaç günde yatar?

28 Mart 2001 tarihinde hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kişilerin çalışma dönemlerinde birikim yaparak emekli olduklarında daha rahat bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. 7 Ekim 2001 tarihinden yürürlüğe giren BES sistemi 2003 yılında itibaren fiilen başlamıştır. Peki, katılım zorunluluğu bulunmayan BES sisteminden nasıl çıkılır? BES hesabında biriken para nasıl çekilir? BES iptal edilince para ne zaman, kaç günde yatar?

18.04.2022-02:26 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-02:26) BES hesabında biriken para nasıl çekilir? BES iptal edilince para ne zaman, kaç günde yatar?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kişilerin çalıştıkları dönemlerde birikim yapmalarını sağlayan özel emeklilik programıdır. İlerleyen dönemlerde ek gelir sağlamaya yarayan ve kişilere daha rahat bir yaşam sürmeyi amaçlayan BES sistemine katılım zorunlu olarak tutulmaz. 18 yaşını dolduran herkes isteği doğrultusunda Bireysel Emeklilik programında katılım gösterebilir.

İstenildiği zamanda programdan çıkma işlemi de yapılan bu sistemde birikmiş olan paraların nasıl alınacağı ve katılımcılar tarafından en çok araştırılan konuların başında geliyor. BES programını iptal etmek için yapılacak birkaç işlem sonrası katılımcılar işlemleri ve şartları yerine getirdikten sonra birikimlerini ger alabilirler. Peki, BES hesabında birikmiş olan para nasıl geri çekilir?

BES hesabında biriken para nasıl çekilir

BES hesabında biriken para nasıl çekilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olan kişiler içerde biriken paralarını sigorta şirketi ile iletişime geçerek geri alabilirler. Gerçekleştirilecek olan talep doğrultusunda her şirket kendilerine özel olarak hazırladıkları iptal etme sürecini katılımcıya sunar. İptal işlemleri telefon, SMS veya müşteri hizmetleri üzerinden gerçekleştirilebilir ve iptal süreci başlatılır.

BES sisteminde 3 yılını dolduran katılımcılar devlet katkısının yüzde 15'ini 6 yıl kalan katılımcılar ise yüzde 35’ini almaya hak kazanırlar. 10 yıl ve üzeri kalan ve aynı zamanda 56 yaşını doldurmamış olan katılımcılar devletin verdiği katkının yüzde 60'ını alırlar.

BES iptal edilince para ne zaman, kaç günde yatar?

BES hesabında biriken para nasıl çekilir

BES programından çıktıktan sonra paranın ne zaman hesaba yatacağı ise katılımcıların yanıtını en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Yapılan iptal başvurusu sonrasında 20 iş günü içerisinde paranın kişilere geri ödendiği söylenir. BES katılımcısı programdan ayrılış formunu imzalayarak bunu fax veya posta yoluyla bağlı olduğu şirkete gönderdikten sonra hesabında birikmiş olan parayı 20 iş günü içinde formda belirttiği hesabına alır.

BES iptal işlemi gerçekleştirildiğinde toplam para iadesi yapılmaz. İçerde biriken tutarı ve şayet bankaların katkı payları varsa bu paylar alınabilir. BES’in tamamlanmayıp iptal etme durumunda devletin verdiği yüzde 25’lik devlet desteği hakkı da iptal işlemi sırasında ger çekilir ve katılımcıya ödenmez.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal