Başbakan'dan Flaş Hakkari-Şırnak Açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu İngiltere'den ayrılmadan önce önemli açıklamalarda bulundu.

19.01.2016-11:48 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Başbakan'dan Flaş Hakkari-Şırnak Açıklaması

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

"SİLOPİ'DE OPERASYON BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLANDI"

Operasyonun tamamlandığı ilçelerde, bundan sonra atılacak adımlar, rehabilitasyon konusunda bir master planı, bir genel perspektif çalışması yaptık. Bir kere Silopi'de şu anda mesela böyle bir durum söz konusu. Operasyon büyük ölçüde Silopi'de tamamlandı. Tek tek münferit bazı şeyler olabilir ama Silopi'deki bütün çukurlar kapatıldı, bütün barikatlar kaldırıldı. Zaten talimatımız da buydu. Hiçbir ilçede, hiçbir yerleşim yerinde barikat, çukur olmayacak. Silopi'de bu sağlandı, operasyon bu bağlamda başarıyla tamamlandı. Operasyon esnasında güvenlik görevlilerimiz son derece iyi bir koordinasyon yürütüyorlar. Şimdi mesela Silopi'de birkaç gün daha, sokağa çıkma yasağı kalkacak ancak akşamleyin belli saatlerde uygulanacak. Bir kere Silopi'de bütün mahallelerinde, sokaklarında güvenliği sağlayacak yeni bir güvenlik yapılanmasına gideceğiz.

"İL SINIRLARI DEĞİŞMEDEN İL MERKEZLERİ DEĞİŞTİRİLECEK"

Hakkari ve Şırnak il merkezleri şehrin doğal gelişimi anlamında çok uygun topografyada değiller. Buna mukabil Yüksekova ve Cizre daha düz arazide. Havaalanı da Yüksekova'da olduğu için Hakkari il sınırı değişmeden il merkezlerinin değişmesi, Hakkari ve Şırnak'ın herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılması için bir çaba ve çalışma yürüteceğiz.

YENİ ANAYASA KOMİSYONU!

Cemil Çiçek, Abdülhamit Gül ve Ahmet İyimaya AK Parti'nin Yeni Anayasa komisyonunda yer alacak isimler olarak belirlendi.

CİZRE VE YÜKSEKOVA İL MERKEZİ OLACAK

Başbakan Davutoğlu, operasyonların sürdüğü ilçelerle ilgili gelecek planlarını anlatırken, Cizre'nin ve Yüksekova'nın il merkezi haline dönüşebileceğini söyledi

Normalleşme göstergesi

"Yani eskiden olduğu gibi operasyonlarda sokaklar temizlenip geri çekilmeyecek, oralarda daha düzenli işleyen bir güvenlik varlığı söz konusu olacak. Sonraki aşama hayatın normale dönmesi, okulların açılması, diğer şeyler bunlar da Silopi için mesela planlandı. Cizre'de de büyük ölçüde bu aşamaya doğru geliniyor. Sur'da da aynı şekilde. Mesela bugün normalleşmenin bir önemli göstergesi olarak Habur açıldı. Bugün 2 bin TIR, Silopi'den eskiden by pass yoluyla geçiyordu bugün rahat şekilde seyrüsefer sağlanıyor. Sonrasında bir kere esnafın kayıpları karşılanacak. Buraya çıkmadan önce Sur'a tekrar 5 milyon Türk lirası gönderdik."

Girilmeyen mahalleler

Başbakan Davutoğlu, örgütün ilçelerde belli yoğunlaştıkları yerlerde izole edildiğini, halktan da destek bulamadıklarını söyledi. Asker-polis işbirliği ve koordinasyonunun mükemmel olduğunu da söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Şimdi yapacağımız hayat akışını normalleştirmek, ekonomik hayatı canlandırmak, bu yerlerdeki yeni güvenlik unsurlarıyla hiçbir mahalleyi, mesela Cizre'nin Nur mahallesi zaten 80'li 90'lı yıllardan beri girilmezdi. Şimdi yok. Her mahallede bunu gerçekleştireceğiz. Orada yeni karakollar, gerekirse yeni güvenlik şeyleriyle bunu yapacağız. Gereken yerde kentsel dönüşüm yapacağız. Yalnız bu kentsel dönüşüm denilince akla hemen imar dönüşümü falan gelmesin. Hayır..."

Sur'da yapı tasfiyesi

"Mesela Sur'da tarihi doku niteliği taşımayan, virane şeklindeki yapılar tasfiye edilip o tarihi dokuya uygun yapılar söz konusu olacak. Sur, kadim medeniyetin en önemli mekanlarından biri terör ve virane odağı haline geldi. Bütün o tarihi eserler restore edilecek. Hiçbir rant unsuru girmeyecek. "

Operasyon sonrası inşaat

"İdari bazı tasarruflarımız olabilir. Cizre'nin ve Yüksekova'nın il merkezi haline dönüşmesi gibi, çünkü dokuları buna çok uygun. Şırnak'ta Cizre'nin Hakkari'de Yüksekova'nın bu anlamda Yüksekova havaalanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere, bunları da çalışıyoruz. Şırnak'a gidenler bilir, ben gittiğimde de çok dar bir şeyin içinde. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Aynı şekilde Hakkari'nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor fakat vilayet yapılanması haline dönüşmediği için de o genişlemeye uygun bir güvenlik ya da hizmet alt yapısı olmuyor. Operasyon sonrasında inşaat şeyleri başlamış olacak. Cizre'nin de eski mahalleleri, bu göçlerle viraleneleşmiş getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek."

‘Tanzimat'tan sonraki en büyük adım'

"Anayasa somut bir neticeye ulaşılması mümkün mü" sorusu üzerine Davutoğlu özetle şunları söyledi:

"Eğer bir mutabakatla oluşma ihtimali varsa Bunu başarabilirsek bu değil demokrasi tarihinin Tanzimat'tan bu yana da çağdaşlaşma tarihinin de en büyük adımı olur. Onun için yüzde çok düşük bir oran bile olsa bütün emeği sarf etmeye değer. Görüşmelerdeki nezaket ortamı konuyu ele alış biçimi beni ümitlendirdi. Mesela Sayın Kılıçdaroğlu'nun ifadesi "darbe hukukunu tümden yıkalım." Benim altına hemen imza atacağım bir söz. Bu önemli bir sözdür, reform paketlerine sağlanan destek önemli bir sözdür. Bence meselenin yüzde 70'i psikolojiktir. Yüzde 20- 25'i siyasi iradedir. Teknik detay yüzde 5 10 düzeyindedir."

14 vekil ikna edilir mi?

"Anayasa konusunda partilerle uzlaşma sağlanamazsa bir B planınız var mı? Partiler içerisinden 14-15 vekille uzlaşma konusu aranabilir mi?"

"Bu milletvekillerimizin hepsi siyasi parti ayrımı yapmadan söylüyorum, onurlu insanlardır. Nihayetinde bir oylamaya gidildiğinde herkes tek başına karar verir. Milletvekilleri tek tek oy verir. Ben 330 milletvekiline sahip olsaydım da 380 milletvekilimiz de olsaydı şu süreci işletirdim. Anayasa dediğiniz şey bir partinin tek başına yapacağı bir süreç değil. Ha o olmadığı zaman başka şeyler düşünülür. Ama burada hiçbir şekilde bu anayasa konusunun bir pazarlık konusu, yanı kişileri tek tek ikna etmeye dayalı bir pazarlık konusu olmasına ben şahsen asla izin vermem. Ha o ayrı, herkesi ikna etmeye çalışacağız."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal