Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısı, kişiyi zaman zaman yaşamdan soğutacak hale getiren sağlık sorunlarından biridir. Peki, baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısı nedir?

18.03.2021-13:45 - (Son Güncelleme: 02.06.2021-12:08)

'Baş ağrısı nasıl geçer?' özellikle dijitalleşmenin son sürat ilerlediği, insanların sık sık dış uyaranlara maruz kaldığı bu zamanda en sık sorulan sorulardan biridir. Baş ağrısı, farklı nedenler dolayısıyla yaşanacağı gibi çözüm yolları da farklılık gösterebilmektedir. Baş ağrısını geçirebilmek için atılması gereken ilk adım bir uzman kontrolüne başvurup detaylı tetkik yaptırmaktır. Bu tetkikler neticesinde baş ağrısının nedeni anlaşılır ve bu nedene uygun çözüm yolları üretilir. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle kişiler baş ağrısı için hastaneye gitmeyi tercih etmemektedir. Bu noktada, işe yarar ve yan etkisi olmayan çözüm arayışlarına başvurulmaktadır. 

BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

'Baş ağrısı nasıl geçer?' en sık sorulan soruların başında gelmektedir. Baş ağrısını geçirecek çok sayıda yöntem bulunsa da bu yöntemlerin fayda gösterme oranı bünyeden bünyeye farklılık gösterebilmektedir.

Şiddetli baş ağrısı yaşayan kişinin, bol miktarda su tüketmesi ve ılık bir suda duş alması yaşadığı baş ağrısını hafifletir. Ancak tam anlamıyla ağrıyı geçirmez. Bu tür bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmamak için yaşam alanlarının iyice havalandırılması da yardımcı olabilmektedir. Öte yandan, şiddetli baş ağrısı yaşayan kişilerin sigara ve alkol tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Ayrıca beslenmesine ekstra önem göstermelidir.

BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR? 

Şiddetli baş ağrısı şikayeti ile karşı karşıya olan kişilerin öncelikli olarak bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Bu noktada hekim, hastanın amnezini alarak gerekli muayenesini gerçekleştirmeli ve baş ağrısının nedeni hakkında teşhis koymalıdır. Zira baş ağrısını tetikleyen aktörler değişiklik göstermektedir.

Tanı koymak noktasında laboratuvar testlerine ve radyolojik takiplere ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu yöntemlerden elde edilecek bulgular baş ağrısı sebepleri noktasında tutarlı bir fikir verir. 

Şiddetli baş ağrısının nedeni anlaşıldığında tedavi aşamasına geçilmektedir. Tedavi aşaması da ağrının türüne ve kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada en sık tercih edilen yöntem genelde ilaç tedavisi olmaktadır. Ancak baş ağrısı, kronik migrenden dolayı oluyorsa hekimin görüşü ekseninde hastaya botulinum toksin uygulaması yapılabilmektedir.

BAŞ AĞRISI NEDİR?

Baş ağrısı, insanların sık sık karşı karşılaştığı sağlık sorunlarından biridir. Başın bir bölümünde zonklayan, sıkılaştıran ve belirgin şekilde meydana gelen ağrıya baş ağrısı denmektedir. Baş ağrısı yavaş yavaş ya da birden gelebilmektedir. Bazı zamanlarda kısa sürede ağrı geçerken, bazı zamanlarda da birkaç gün boyunca devam eder.

BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Baş ağrısının nedenleri kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte birtakım ortak nedenleri barındırabilmektedir.

Örneğin primer tipi baş ağrıları genellikle genetik faktörler nedeniyle oluşmaktadır. Bu tip baş ağrısında uyarıcı çevresel faktörler, kişinin beyin damarlarında genişlemeye yol açar. Bu genişleme nedeniyle beyindeki kimyasal maddeler sinirlere baskı yapar ve sinirleri uyarır. Bunun sonucunda şiddetli baş ağrısı ortaya çıkar. 

Sekonder tip baş ağrısı ise beyin tümörü ve beyin anevrizmaları nedeniyle ortaya çıkar. Bu tür bir baş ağrısında kafa içi hacmin sınırlılığı nedeniyle bir lezyon kafa içi basıncını arttırır.

SÜREKLİ BAŞ AĞRILARI NEDEN OLUR?

bas ağrısı

Sürekli baş ağrıları sekonder kaynaklı olabilmektedir. Daha önceleri belirli periyodlarla meydana gelen baş ağrıları süreklilik kazanmışsa kişi muhtemelen geçmiş dönemde çok fazla ağrı kesici kullanmıştır veya altta psikolojik kaynaklı baş ağrısı nedenleri bulunmaktadır.

Öte yandan, beyinde kan toplanması, beyin toplar damarında pıhtı, menenjit veya temporal arterit gibi sorunlar da sürekli baş ağrılarına neden olur.

BAŞ AĞRISI MİDE BULANTISI YAPAR MI?

Baş ağrısı zaman zaman bulantı ve bulantı sonrasında kusma ile birlikte görülebilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, baş ağrısının ense bölgesinde başlaması ve omuzlara doğru yayılmasıdır. Buralarda damarlar sertleşir. "Baş ağrısı mide bulantısı yapar mı?" şeklindeki soruya "evet" diye cevap verebiliriz.

GEÇMEYEN BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?


Geçmeyen baş ağrısı, çağımızın en çok görülen sağlık sorunlarından biridir. Geçmeyen baş ağrıları zaman zaman öyle bir noktaya gelirler ki iş gücü kaybına ve sosyal aktivite kaybına yol açabilir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de erkeklerin yüzde 3'ü, kadınların ise yüzde 5'i yılın yarısını geçmeyen baş ağrısıyla geçirmektedir. "Geçmeyen baş ağrısı nasıl geçer?" şeklindeki soruya verilebilecek en iyi yanıt, kişinin bir uzman kontrolüne girmesi olacaktır.

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI NEDİR?

Gerilim tipi baş ağrısı, en sık görülen baş ağrısı türlerinden biridir. Çevresel faktörler, aşırı sorumluluk, psikolojik sorunlar, ve yaşa bağlı faktörler, gerilim tipi baş ağrısının nedeni olabilmektedir. Bu tür bir ağrıda yüz, baş, ve boyun kasları sürekli gerilir.

BAŞ AĞRISI KORONAVİRÜS BELİRTİSİ Mİ?

Bazı durumlarda, "baş ağrısına ne iyi gelir?" sorusu herhangi bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü bu noktada uzman bir doktorun müdahalesi şarttır. Bunlardan biri Covid-19 hastalığıdır. Zira baş ağrısı corona belirtisi olabilmektedir. DSÖ'nün açıklamalarına göre baş ağrısı, Covid-19'un seyrek görülen belirtilerinden biridir.

KÜME BAŞ AĞRISI NEDİR?

Küme baş ağrısı nedir? sorusu da en sık sorulan sorulardan biridir. Küme baş ağrısı, en seyrek görülen ancak en şiddetli baş ağrısıdır. O kadar şiddetlidir ki, zaman zaman çeşitli intiharların kaynağı olduğu bilinmektedir. 

SİNÜZİT BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Sinüzit baş ağrısı, rahatsız edici olmasına rağmen tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendi kendisine geçen ağrılardan biridir. Baş ağrısı, aynı zamanda sinüzitin en önemli belirtisidir. Buhar banyosu, tuzlu su ile burun banyosu, soğuk kompres, kekik yağı gibi yöntemlerle sinüzit baş ağrısı geçebilmektedir. 

BAŞ AĞRISI NASIL GEÇİRİLİR?

Baş ağrısı için kullanılan yöntemler değişiklik gösterilebilmektedir. Karanlık bir ortamda, dijital ve yapay ışık kaynaklarından uzak kalmanın baş ağrısını geçirdiği bilinmektedir. Öte yandan, baş ağrısını ilaçsız geçirmek için düzenli uyumak, yeterli miktarda su tüketmek, aromatik yağlarla başa masaj yapmak, bitki çayı içmek, sıcak veya soğuk su torbası ile ağrı bölgesine baskı yapmak ve nefes egzersizleri yapmak çoğu zaman işe yarayan yöntemler olarak öne çıkmaktadır.

TANSİYON BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Yüksek tansiyona bağlı olarak baş ağrısı görülebilmektedir. Tansiyon, kan ve beyin bariyerindeki aktiviteyi etkilediğinden baş ağrısına neden olabilmektedir.

BAŞ AĞRISI DUASI

Bazı kişiler, baş ağrısını dini yönden hafifletmek için çözüm arayışına girmekte ve bu noktada baş ağrısı duası aramaktadır. Baş ağrısı duası şu şekildedir;

”Bismillahirrahmanirrahim, Bismillahi’l-kebiri, neuzü billahi’l-azimi min şerri ırkın ne’aarin ve min şerri harrin-nari. Sadak allah ül azim.” 

ilahiyatçılara göre bu duayı okumadan önce Fatiha Suresi'nin okunması ve duayı da 7 kere okuyarak bir yere uzanılması önerilmektedir.

UYKUSUZLUK BAŞ AĞRISI YAPAR MI? 

Uykusuzluk da baş ağrılarının nedenlerinden biri olmaktadır. Özellikle gün içindeki yoğun faaliyetlerde, baş ağrısının yaşanması işten bile değildir. Bu noktada kişilerin yoğun geçen bir günün ardından dinlenmesi gerekmektedir. Aksi halde vücut reaksiyonu yükselerek bu reaksiyon baş ağrısı olarak geri dönmektedir.

ADET DÖNEMİNDE BAŞ AĞRISI

Regl döneminin iki gün öncesinde başlayan ve reglin üçüncü gününe kadar devam eden bir baş ağrısı yaşanabilmektedir. Bu tür baş ağrısına "saf regl migren" adı verilmektedir. Kadınların yaklaşık olarak yüzde 50'si, regl döneminde baş ağrısı atakları geçirmektedir. Ancak sadece yüzde 10'unda saf regl migren görülmektedir.

BAŞ AĞRISI HAMİLELİK BELİRTİSİ Mİ?

"Baş ağrısı nasıl geçer?" sorusundan sonra baş ağrısı hakkında en çok sorulan sorulardan biri de "baş ağrısı hamilelik belirtisi mi?" şeklinde olmaktadır. Baş ağrısı, baş dönmesi ve yüksek halsizlik durumu hamilelik belirtileri arasında gösterilmektedir. Bu tür belirtiler genellikle hamileliğin ilk haftasında görülür ve zaman içerisinde azalma eğilimine girer. 

BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER? PRATİK YÖNTEM

Baş ağrısını geçirecek pratik yöntemlerden biri baş parmak ile işaret parmağı arasında bulunan yumuşak dokuya hafif baskı uygulanmasıdır. Bu şekilde sinirlere giden yollar uyarılacak ve ağrının zaman içerisinde azaldığı gözlenecekmiş.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal