Bakan Dönmez Açıkladı! LNG Gazlaştırma Gemisi Göreve Başlıyor

Enerji alanında yeni projeler bir bir devreye giriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülkemizin ilk yüzer LNG gazlaştırma gemisinin Hatay'da çalışmaya başlayacağını dile getirdi. Bakan Dönmez, güneş enerjisinde de ihalelerin bu ay gerçekleştirileceğini söyledi.

05.04.2021-11:12 - (Son Güncelleme: 06.04.2021-09:27) Bakan Dönmez Açıkladı! LNG Gazlaştırma Gemisi Göreve Başlıyor

Bakan Fatih Dönmez, Konya'da GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknoloji Merkezi'nin açılışı ardından bir grup basın mensubuna Türkiye'nin enerji projeleriyle ilgili bilgi aktardı. 2020'deki elektrik üretiminin hemen hemen % 50'sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belirten Bakan Dönmez "Tüm enerji ihtiyacınızı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etme imkanımız yok, bunu biliyoruz. Çünkü o kaynaklar değişken" diye konuştu.

''KÖMÜRDEN ELEKTİRİK ÜRETEREK AÇIĞI KAPATIYORUZ''

Bakan Dönmez şu açıklamada bulundu:

"Güneş gündüz var gece yok, yaz-kış farklı. Rüzgar her zaman aynı şekilde, aynı şiddette esmiyor. Hidrolik kaynaklara bakınca bazen kurak sezonlar var. Yağış az olunca üretim yarı yarıya azalabiliyor. Biz vatandaşımıza, sanayicimize 'kusur bakmayın, bu sene yağış az oldu, elektriği biraz keseceğiz' diyemeyiz. Bu durumda kömürden elektrik üreterek açığı kapatıyoruz." 

"Önümüzde bir başka fırsat daha var, nükleer" ifadesini kullanan Fatih Dönmez, "Bir yıl içerisinde dördüncü reaktörün de temelini atacağız ve 2023'ten başlayarak birer yıl arayla 4 üniteyi, yani 4 reaktörü işletmeye alacağız" dedi.

Mart ayında güneş enerjisinde yeni başvuruları kabul ettiklerini de anımsatan Bakan Dönmez "700'ün üzerinde başvuru geldi, her bir başvuru teknik olarak inceleniyor. İncelemeler bitmek üzere. Nisan içinde etap-etap, bu yarışmaları tamamlamak istiyoruz" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 3 adet sondaj gemisi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Dördüncü gemiyle ilgili Karadeniz'deki iş planımıza bağlı olarak bir çalışma başlattık. Şu an satışta olan bazı gemiler var. Aynı anda birkaç seçeneği değerlendiriyoruz. Şartları en uygun olanlardan bir tanesine karar vereceğiz." 

Türkiye'nin ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemisi (FSRU) Ertuğrul Gazi, önceki hafta Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne dahil edilmiş ve Türk bayrağı çekilmişti. Bakan Fatih Dönmez geminin bu ay Türkiye kara sularına gireceğini ifade ederek, "Ertuğrul Gazi seyir halinde. Süveyş Kanalı'ndaki sıkıntıdan dolayı biraz bir gecikme yaşadık. Kanal açıldı ama bir kuyruk var. Nisan ayı içerisinde Hatay Dörtyol'a gelmiş olacak. Gemi 110 milyon metreküplük kapasiteye sahip, günlük üretimi de 28 milyon metreküp. Bizim şebekenin gitmediği şehirden uzak yerlere LNG'yle sevkıyat yapıyoruz. Eğer Hatay'dan da bağlanırsak Adana, Mersin, Akdeniz, Antalya tarafının lojistiğini LNG olarak kara tankerleriyle bu gemi vasıtasıyla yapacağız. FSRU'ların çalışma usulü şöyle: Biz gemiyi sabit tutuyoruz, diğer LNG kargo gemileri geliyor yanaşıyor, aktarım yapıyor." dedi.

2021'DE 35 İLÇEMİZE DOĞALGAZ GÖTÜRECEĞİZ''

Fatih Dönmez, şu açıklamada bulundu:

"Nüfusumuzun yüzde 65-66'sı da doğalgazı fiilen kullanıyor. 591 ilçe ve yerleşim birimimiz doğal gaz kullanır vaziyette. İnşallah 2021'de 35 ilçemize daha doğal gaz götüreceğiz. Nüfusu 20 binin üstünde olup henüz doğalgaz kullanmayan ilçelere doğalgaz götürmek için çalışıyoruz." 

''HEDEFİMİZ, MERKEZ NÜFUSU 10 BİNİN ÜZERİNDEKİ İLÇELERE DOĞALGAZI GÖTÜRMEK''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "Bir sonraki aşamada 15 binin üstündeki ilçelere bakacağız, sonra da 10 bin nüfus ve üzerinde olanlara. Hedefimiz, merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğal gazı götürmek, doğalgazla tanıştırmak" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal