İŞKUR'un açıkladığı verilere göre açık iş pozisyonlarında dikkat çeken meslekler

İŞKUR'un son verileri, Türkiye'nin işgücü piyasasındaki dinamikleri ve sektörler arasındaki dengeleri gözler önüne seriyor. En çok açık iş pozisyonunun hangi mesleklerde olduğu ve sektörler arasındaki talep dengeleri önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.

09.05.2024-12:06 - (Son Güncelleme: 09.05.2024-12:06) İŞKUR'un açıkladığı verilere göre açık iş pozisyonlarında dikkat çeken meslekler

Sanayi sektöründeki sorunlarla birlikte, diğer sektörlerde de işgücü talebi artıyor. İŞKUR'un nisan istatistiklerine göre, özellikle özel sektörde 230 bin elemana ihtiyaç duyuluyor. Ancak, bu pozisyonların sadece 100 bini doldurulmuş durumda.

Gençler arasında emek yoğun işlere olan talebin azaldığı gözlemleniyor. Bununla birlikte, tekstil, makine, inşaat ve imalat gibi emek yoğun sektörlerde ara eleman açığı giderek büyümeye devam ediyor.

İmalat sanayisinde, ilk 4 ayda 341 binin üzerinde eleman açığı tespit edilmiş durumda. İdari hizmet faaliyetleri ve toptan-perakende ticaret sektörleri de eleman açığı yaşayan sektörler arasında yer alıyor.


Nisan ayı açık iş pozisyonları

Nisanda en çok açık iş pozisyonunun özel güvenlik görevlilerinde olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra, turizm ve otelcilik sektöründe de eleman açığı belirgin bir şekilde artış gösteriyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, oteller ve turizm tesislerinde personel ihtiyacı da artıyor.

Reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi ve garson gibi pozisyonlarda da önemli düzeyde eleman açığı bulunuyor.

İstatistiklere göre, nisanda işe yerleştirilen kişi sayısı 100 bin 601 kişi oldu. İlk 4 ayda ise bu rakam 435 bini aştı. Ancak, İŞKUR'a bildirilen eleman açığı sayısı ise 856 bin. Yani, açık pozisyonların sadece yarısı dolmuş durumda.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal