Babalık izni kaç gündür? Babalık izni nasıl kullanılır? 2022 taşeron işçi babalık izni süresi

Eşlerinin doğum yapması durumunda çocuğun babasına babalık izni verilmektedir. Peki Babalık izni kaç gündür? Babalık izni nasıl kullanılır? İşte 2022 taşeron işçi babalık izni süresi...

25.06.2022-15:59 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-18:00) Babalık izni kaç gündür? Babalık izni nasıl kullanılır? 2022 taşeron işçi babalık izni süresi

Babalık izni kaç gündür? Babalık izni nasıl kullanılır? gibi sorular pek çok baba veya baba adayının gündeminin en üst basamaklarında yer alan sorular arasında yer alıyor. Erkek bir memur veya işçi, eğer eşi doğum yapma arifesindeyse veya doğum yapmışsa babalık izni adı altında izin alma hakkında sahiptir.

Babalık izni kaç gündür?

Babalık izni çalışanın eşinin doğum yaptığı süre ne zaman ise o zaman alınmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesine göre eşi doğum yapan baba çalışanları 10 günlük babalık izni alabilir. Kişinin kendisi veya çocuğunun evliliğinin söz konusu olması durumunda ise alınabilecek babalık izni süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Öğretmenlerde de aynı şekilde eşi doğum yapan kişilere kanunlara göre 10 günlük babalık izni verilmesi gerekmektedir. Öğretmenler bu izinlerini okul yönetimine dilekçe vererek isteyebilir.

Babalık izni

Babalık izni nasıl kullanılır?

Sigortalı olarak çalışma hayatlarına devam eden kişi eğer bir kamu personeli ise çalıştığı devlet kurumu ne ise ordaki ilgili birime babalık izni almak istediğine dair dilekçeyi teslim etmeli ve babalık izni başvurusu yapmalıdır. Özel sektörde çalışan kişiler için de yapılması gerekenler kamu sektöründeki ile aynı işlemlerdir.

Babalık izni aynı zamanda doğum izni olarak da bilinmektedir. Babalık izni almak isteyen kişiler eşinin doğum sebebini ve izin süresini belirttiği bir dilekçeyi çalıştığı yerin idaresine teslim ederek babalık iznini alabilir.

2022 taşeron işçi babalık izni süresi ne kadar?

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışan yani taşeron işçilerin babalık izinleri normal işçi olarak çalışan kişilerle aynı şartlardadır. Taşeron işçiler gerekli şartlar oluştuğu takdirde toplamda 5 gün babalık izni alma hakkına sahiptir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal