Dolar ve altın yatırımcıları hayrete düştü! Pazartesi işaret edildi, uzmanlar uyardı

Dolar ve altın fiyatları için BDDK'nın hamlesinin ardından hareketli saatler yaşanmaya başladı. Değerlendirmeler peş peşe geldi. İşte haberin detayları...

25.06.2022-15:49 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-16:09) Dolar ve altın yatırımcıları hayrete düştü! Pazartesi işaret edildi, uzmanlar uyardı

Dolar ve altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından gözler yapılacak açıklamalara doğru çevrildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen yeni düzenlemeye yönelik, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarihten itibaren yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması durumunda, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına ilişkin aktif toplamından ya da son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması halinde, bahsi geçen şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi. Uygulama karar tarihinin ardından uygulanmak üzere, aksi takdirde bir Kurul kararı alıncaya dek geçerli olacaktır. 


Döviz ve altın fiyatlarında sert düşüş 

Söz konusu kararın sonrasında döviz kurlarında ve altın fiyatlarında sert düşüş meydana geldi. Güne 17,33 seviyelerinden başlayan dolar/TL, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) finansal istikrarı destekleyici yeni adımları duyurmasının sonrasında 16,4798 ile 6 Haziran'dan bu yana dek en düşük seviyeyi gördü. Kurda yüzde 5'e yakın düşüş meydana geldi. Euro/TL ise 18,34 TL'den 17,39 TL seviyesine kadar geriledi. Öte yandan kararın sonrasında Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 784 baz puana geldi. 


Gram altın fiyatı 1 günde 45 lira kaybetti 

Altın fiyatlarında ise hafta boyunca gözünü kulağını sadece ABD Merkez Bankası Fed ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) gelecek açıklamalara doğru çevirmişti. 20 Aralık tarihinde Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin devreye alınmasından önce 1062 liraya yükselerek tüm zamanların rekorunu kıran gram altın, o tarihten sonra 500 liranın altını görmüştü. 

Fakat dolar/TL kurunun geçtiğimiz haftalarda 17,50 TL’yi görmesiyle birlikte altının gram fiyatı yeniden tüm zamanların zirvesine gözünü dikmiş ve 1040 lirayı görmüştü. Gram altın fiyatları daha sonra ise düşüşe geçerek 1010-1025 lira aralığında hareket etti. Fakat dünkü kararın ardından dolar kurunda meydana gelen sert düşüş gram altında da kayıpları peşinden getirdi ve 971 liraya kadar düştü. 1016 liradan güne başlayan altının gram fiyatı 1 günde yatırımcısına 45 lira kaybettirdi. Fakat piyasa kapanışı ardından açıklanan yeni düzenlemeye yönelik asıl fiyatlamanın pazartesi yansıması beklenmektedir.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal