Avrupa’dan Rusya’ya karşı mayın önlemi: Ottowa Anlaşması geri mi geliyor?

Rusya Ukrayna savaşında 2 yıl geride kalırken Putin’in ordusunun Zelenski’ye karşı daha fazla zafer kazanmasının ardından Avrupa ülkelerinin yasaklı kara mayınlarını yeniden kullanmasını sağlayacak olan Ottowa Anlaşması’nı yeniden gündeme aldı.

25.02.2024-10:25 - (Son Güncelleme: 25.02.2024-10:25)

Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya karşı giderek üstünlük kurmaya başlayan Rusya’yı durdurmak adına yeni önlemlerin arayışına girdi. 

Rusya'nın Avrupalı komşuları, savunmalarını güçlendirmek için geçmiş yüzyıldan kalma eski teknolojilere başvuruyor. Anti-tank mayınları, dikenli teller ve beton bloklar gibi primitif yöntemlerle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırısını durdurmayı başarmıştır. Özellikle Finlandiya, bölge ülkeleri arasında bu stratejiyi benimseyerek kendi savunmalarını güçlendirmek için benzer yapıları inşa etmektedir. Ayrıca, Ottowa Anlaşması tarafından yasaklanan anti-personel mayınlarının kullanımı da tekrar gündemdedir. Bu mayınlar, bir kez yerleştirildikten sonra onlarca yıl boyunca tehlike oluşturarak her yıl yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Avrupa mayın

Ottowa Anlaşması geri mi geliyor?

Özellikle çocuklar ve çiftçiler için dünya genelinde büyük bir tehdit oluşturan bu mayınların kullanımı birçok ülkede yasaktır.

Rusya'ya komşu olan Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, geçtiğimiz haftalarda Ottowa Anlaşması'ndan çekilmeyi düşündüler. Henüz resmi bir karar alınmamış olsa da, siviller için daha az tehlikeli olan anti-tank mayınları sınır boyunca döşenmeye başlanmış durumda.

Finlandiya da Ottowa Anlaşması'nı yeniden değerlendirmenin gündeminde. NATO'nun en yeni üyelerinden biri olan Finlandiya, 2015 yılında elindeki anti-personel mayın stokunu imha etmişti. Ancak şu anda bu kararın tekrar gözden geçirilmesi düşünülüyor. (NTV)

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal