Baykar’ın yeni İHA’sı sahnede: Bayraktar Akıncı C ilk testini başarıyla geçti

Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Bayraktar AKINCI C, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde gerçekleştirilen ilk testini başarıyla tamamladı.

25.02.2024-10:07 - (Son Güncelleme: 25.02.2024-10:07)

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Bayraktar AKINCI C, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki  AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen ilk uçuş testini başarıyla geçti.

Bayraktar Akıncı C ilk testini başarıyla geçti

TRT Haber’in yer verdiğine göre; Bayraktar AKINCI C, toplamda 1700 HP güce sahip 2 adet 850 HP motoruyla sınıfının en etkili ve yetenekli muharip platformu olma özelliğini taşıyor. Bugün gerçekleştirilen test faaliyetinde, Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla süre havada kalma başarısı gösterdi. Uçuş esnasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştiren Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021'de envantere girmişti. Son dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B modelleri, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de dahil ediliyor.

AKINCI C

İhracatlar sürüyor

Azerbaycan envanterine dahil edilen Bayraktar AKINCI TİHA, 9 Şubat'ta gerçekleştirdiği ilk uçuşunu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın birlikte izledi. Geçen yıl Suudi Arabistan ile yapılan ihracat ve işbirliği anlaşması, Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin gerçekleştirdiği en büyük tek seferlik ihracat anlaşması oldu.

22 Şubat'ta gerçekleştirilen test sırasında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA'yı başarıyla imha etti. Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatinin ardından Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan AKINCI, 2023'te Tekirdağ-Çorlu'dan Bakü'ye kadar Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı uçarak kat etmişti. Ayrıca, 2022'de Efes Tatbikatı kapsamında Batman'dan kalkarak İzmir'deki hedeflere başarıyla ulaşmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal