İsrail’in yeni planı ortaya çıktı: Netanyahu, Refah katliamı için kabineyi toplayacak

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılar sebebiyle bölgenin güneyinde yer alan Refah kentine sığınan Filistinlileri gözüne kestiren Başbakan Binyamin Netanyahu, kente saldırı ve sivillerin tahliyesini onaylamak adına hafta başında kabineyi toplayacak.

25.02.2024-09:36 - (Son Güncelleme: 25.02.2024-09:36)

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Refah kentine yönelik saldırı planını duyurdu. Netanyahu, Hamas ile esir değişimi ve "Refah'taki Hamas birimlerinin ortadan kaldırılması" konusunda yeni bir taslak üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu nedenle Paris'e bir heyet gönderdiklerini belirten Netanyahu, Refah kentine yönelik saldırı planlarıyla ilgili olarak da "Hafta başında Refah'taki sivil halkın tahliyesi de dahil olmak üzere operasyonel planları onaylamak için kabineyi toplayacağım." dedi.

Refah kentinin önemi ne?

Gazze'nin güneyinde yer alan Refah kenti, Mısır sınırında bulunuyor ve İsrail saldırıları öncesinde yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. Ancak, 7 Ekim'deki İsrail saldırıları sonucunda Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2,3 milyon kişi yerinden oldu ve 1,9 milyon kişi sığınacak yer aramaya başladı.

İsrail Refah

İsrail'in daha önce "güvenli" olarak nitelendirdiği Refah, yerinden edilen Filistinlilerin çoğunluğu tarafından tercih edildi. Kuzey bölgelerden gelenlerle birlikte Refah'ın nüfusu 4 katından fazla artarak 1,4 milyona ulaştı. Ancak, yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinliler, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda zorlu bir yaşam sürdürüyor.

İsrail güçleri, sık sık hava saldırıları düzenleyerek Refah kentini hedef alıyor. Bu durum, İsrail'in Refah kentine yapılacak bir kara saldırısı durumunda Gazze Şeridi'nde sivil yerleşim alanlarının azalması ve güvenli sığınacak yer bulunamaması endişesine neden oluyor. Netanyahu, 9 Şubat'ta İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatına "Refah'a saldırı planı hazırlanması" talimatını vermişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal