Ava giderken avlanmayın: İhtiyaçtan fazla protein tozu, yağa dönüşerek kilo artışına sebep olur!

Spor salonları mesken eden gençler, hızlı kas yapmak istediklerinde ilk sarıldıkları şey protein tozu olmaktadır. Ancak İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, bu konuda uyarıyor. İhtiyaçtan fazla tüketildiğinde proteinler yağa dönüşerek kilo artışına sebep olabilir. Hatta başlıca daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelebilirsiniz. Spor yaparken protein tozunu kullanma konusunda uzmanın görüşlerini haberimizde ayrıntılı olarak yer verdik.

12.12.2023-15:32 - (Son Güncelleme: 12.12.2023-17:33) Ava giderken avlanmayın: İhtiyaçtan fazla protein tozu, yağa dönüşerek kilo artışına sebep olur!

Fazladan kullanılan protein tozu; Böbrekler, proteinleri vücuttan atmak için daha çok çalışmak zorunda kalırken, telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açar. Bu sorunlardan başlıcaları kellik, cilt sorunları, kısırlık ve pıhtılaşma eğiliminde artış olabileceğini altını Dr. Öğr. Üyesi Gençer çizdi.

Beslenme çok önemli bir faktör

Günümüzde kullanımı artan protein tozları hakkında açıklamalarda bulunan Gençer, protein tozunun genellikle kas artırmak için kullanıldığını belirterek “Kuvvet antrenmanı yapanlarda temel amaçlardan biri yağsız vücut ağırlığında yani kas kütlesinde artış sağlamaktır. Düzenli olarak yapılan antrenman ile ayda ortalama 1 kilo kadar yağsız vücut ağırlığı artışı sağlanabilir ancak bu gelişim tüm kişilerde aynı düzeyde gerçekleşmez. Spor özgeçmişi ve genetik faktörler bu durumda etkili olmakla birlikte en önemli faktör beslenmedir. Sporcuların beslenmesinde günlük kalori, sıvı, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarı önemlidir. Ancak tüm bu grupların arasında en önemlisi proteinlerdir. Proteinler, 20 farklı amino asitten oluşur. Amino asitler kendi aralarında esansiyel, yarı esansiyel ve esansiyel olmayan şeklinde üç ana gruba ayrılır. Esansiyel amino asitler vücutta sentezlenemediği için dışarıdan alınmalıdır” diye konuştu.

protein tozu

Proteinin vücudumuzda kaslara dönüşüm evresi

Tüm amino asitlerin arasında lösinin ayrı bir özelliği olduğuna değinen Gençer, şöyle devam etti: “Tüm amino asitlerin arasında lösinin ayrı bir özelliği vardır. Protein sentezinin başlaması için anahtar rol oynamaktadır. Lösinden zengin beslenmek yalnızca yağsız vücut ağırlığı artışı için değil kilo yönetimi ve kan şekeri regülasyonu için de önemlidir. Yapılan çalışmalar kuvvet antrenmanı yapan kişilerde kas dokunun kütle ve kuvvetinde maksimal düzeyde gelişme meydana geldiğini ancak bu antrenmanlar sonrasında kas dokuda toparlanma sürecinin bir parçası olarak protein yıkımının arttığını göstermiştir. Protein yıkımı olduğunda yeniden sentez sürecinin başlayabilmesi için amino asit havuzu kullanılır. Bu nedenle kuvvet egzersizi yapan kişilerde günlük alınması gereken miktarın üzerinde protein alımı tavsiye edilir.’’

protein tozu

Protein tozu ne zaman tüketilmeli?

Protein tozlarının ne zaman tüketilmesi gerektiği sıkça sorulan sorular arasında yer aldığını belirten Gençer, ‘‘Egzersiz esnasında enerji sağlamak amacı ile kullanılacak ise egzersiz öncesi, egzersiz sonrası kas yapımı için kullanılacak ise egzersiz sonrası alınması mantıklı olacaktır’’ dedi.

Dozajın üzerine çıkmayın

En çok tercih edilen amino asit takviyelerinden birinin glutamin olduğunu söyleyen Gençer, “Glutamin, kas ve kanda en çok bulunan amino asittir. Egzersiz ile birlikte inflamasyon düzeyi artar ve ortaya çıkan serbest oksijen radikalleri hücrelere zarar verebilir. Ancak protein tozu kullanırken doz ve içerik açısından dikkatli olunmalıdır. İhtiyaçtan fazla tüketildiğinde proteinler yağa dönüşerek kilo artışına sebep olabilir. Fazla protein tozu tüketildiğinde böbrekler proteinlerin parçalanması sonucu bu atık ürünleri filtre etmek ve vücuttan uzaklaştırmak için daha çok çalışmak zorunda kalır. Bu durum özellikle böbrek hastalarında mevcut durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bileşikler vücuttan idrar ile uzaklaştırıldığı için fazla idrar çıkışına yani susuz kalmaya neden olabilir. Ayrıca fazla protein tüketimi, eklemlerde şiddetli ağrı ve iltihap ile seyreden gut hastalığına neden olabilir” şeklinde konuştu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal