Araç Sigorta Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

3. şahıslara karşı sorumlulukları teminat altına alan, bir kaza anında karşı tarafın bedeninde ya da aracında oluşabilecek zararı karşılama amacı ile düzenlenen ve aracın trafiğe çıkması için yapılması zorunlu olan sigorta türü trafik sigortasıdır.

25.07.2020-16:27 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-16:24) Araç Sigorta Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortası hesaplanırken birçok detay dikkate alınır bu nedenle hesaplama işlemleri değişiklik gösterebilir. Hazine müsteşarlığı zorunlu trafik sigortası prim hesaplamada sigorta şirketlerine bazı kısıtlamalar uygular, şirketler bu kısıtlamalara bağlı kalmak kaydı ile hesaplamalarını yaparlar. Sigorta şirketleri tarafından belirlenen primler şehre, ehliyetin kaç yıllık olduğuna, plakaya ve aracın geçmiş kaza ve hasarlarına göre fiyat farkı gösterebilir. Hazine müsteşarlığı zorunlu trafik sigortası primleri için bir tavan fiyat belirlemiş durumdadır, poliçelerde 7 basamak uygulamasına geçilmiştir. Basamaklar kaza yapan sürücülerin bir sonraki sigorta primlerine yansıtılmaktadır, kaza yapmayan sürücülerin basamakları ise indirilir.

Zorunlu Trafik Sigortasında Ki Basamaklar Nedir

Zorunlu trafik sigortası hesaplama işlemlerinde kullanılan basamaklar poliçenin prim fiyatlarına yansıtılır. Trafiğe ilk kez çıkan ya da ilk kez araç sahibi olan her sürücü 4. basamak ile başlatılır, kaza yapılması halinde basamak yükseltilir ve bir sonra ki yılda 3. basamağa göre işlemler yapılır.  Kaza yapan sürücünün 3. basamağa çıkması halinde sigorta fiyatları artarken bu dönemde hiç kaza yapmayan sürücülerin basamaklarında ve poliçe primlerinde indirim uygulanır. Araç sigorta fiyatları nasıl hesaplanır? 3. basamakta yüzde 10, 2. basamakta yüzde 20, 1. basamakta yüzde 40 ve o. basamakta yüzde 50 oranında poliçeler zamlı uygulanır, kazasız sürücünün ise primlerinde 5. basamakta yüzde 10, 6. basamakta yüzde 15 ve 7. basamakta yüzde 20 oranında indirim gerçekleşir.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur

Aracın trafiğe çıkabilmesi için trafik sigortasını yaptırmak zorunludur aksi halde araç trafiğe çıkamaz çıkması halinde yapılan trafik kontrolünde araç bağlanır ve maddi para cezası uygulanır bu nedenle trafik sigortası yaptırılmalı ve süresi dolan poliçeler yenilenmelidir. Ancak sigorta yaptırılacak sigorta şirketini iyi belirlemek gerekir çünkü şirketin primlere verdiği fiyattan ziyade bir kaza anında önemi daha çok ortaya çıkar bu nedenle araç sigorta fiyatları nasıl hesaplanır sorusu ile birlikte iyi bir sigorta şirketi nasıl olmalı sorusuna da cevap aranmalıdır.

Araca Kasko Yaptırmak Şart Mıdır

Kasko zorunlu olmayan ama trafikte oluşabilecek zararların karşılanması amacı ile yaptırılması gereken bir sigorta türüdür. Kasko fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan aracın yaşı, markası ve modelidir, sigorta kapsamı ile sigorta şirketinin vaat ettiği hizmetlerde kasko fiyatlarında etkindir. Kasko primlerinin hesaplanmasında farklı fiyatların ortaya çıktığı dikkate alındığında kaskonun teminat altına aldığı konular incelenerek en uygun fiyatları veren sigorta şirketi aracılığı ile araca kasko yaptırılmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal