Antalya'daki 4 Asırlık Tekeli Mehmet Paşa Camii’nde Altın İşlemeler

Yaklaşık 400 yıl önce yapılan Tekeli Mehmet Paşa Camii’nin restorasyonunda, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde yazdığı, altın işlemeli eserler ortaya çıktı.

16.05.2020-16:46 - (Son Güncelleme: 16.05.2020-16:44) Antalya'daki 4 Asırlık Tekeli Mehmet Paşa Camii’nde Altın İşlemeler
Yaklaşık 400 yıl önce yapılan Tekeli Mehmet Paşa Camii’nin 2008 yılından bu yana devam eden restorasyonunda Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde yazdığı, altın işlemeli eserler ortaya çıktı.

Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, camideki restorasyon çalışmaları sırasında birçok yeni eser bulunduğunu söyledi.

Evliya Çelebi’nin hazırladığı seyahatnamesinde altın süslemelerden bahsettiğini söyleyen Coşar, “Evliya Çelebi caminin çok süslü, sanatlı ve avlusunun çok dar olduğundan bahsetmiş. Biz bunu ancak restorasyona başladığımız zaman işlemeleri görünce anladık. Üstü kapatılmış ve örtülmüş süslü sanatlı süslemeler, çiniler ortaya çıktı” dedi.

Camiye uyumsuz olan şadırvanı kaldırdıklarında altından da sarnıç çıktığını söyleyen Coşar, avluda kazıya devam ettikleri sırada ise mozaiklerin ortaya çıktığını belirtti.

Hüseyin Coşar, “Biz bu mozaikleri korumaya aldık. Daha sonra duvar üzerine cam yerleştirip, gelen vatandaşların ziyaret edebileceği mekan olarak hazırlayacağız. Muhtemelen burada cenaze namazı bile kılınabilecek” ifadelerini kullandı.

Müezzine ait mekanda eşsiz süslemelerin olduğunu belirten Coşar, sözlerine şöyle devam etti:

“Ahşap üstüne altın varaklı ve altın işlemeleri süslemeler var. Bunların her biri el yapımı olduğu için çok özgün olan eserler. Birinde farklı, diğerinde ise çok farklı süslemeler var. ‘Kasnak’ diye tabir ettiğimiz alanda da Fetih Suresi hat sanatıyla baştan sona yazılmış. Onun üstünde de süslemeler vardı fakat nitelikli görünmüyordu. Orada raspa yaptık ve altında özgün süslemelere rastladık. Caminin evveliyatını bilenler buraya geldiklerinde çok şaşıracak. Hakikaten bütün özgün unsurlar ortaya çıkarılacak ve önemli ziyaret mekanı olacağını düşünüyoruz”

Caminin, yıl sonuna kadar açılması planlanıyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal