22.10.2021-11:53 (Son Güncelleme:22.10.2021-17:24)

Vladimir Putin: Erdoğan Haklı, NATO Bizi Kandırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldığı toplantıda Başkan Erdoğan’ı haklı bularak gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 18. Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı haklı bulduğunu açıkladı. Toplantıda Vladimir Putin, Rusya'nın geleceğine dair politikalarını aktardı. Dünyada son 10 yıldır bir kaosun hakim olduğundan bahseden Vladimir Putin sözlerine şu şekilde devam etti; Karşı karşıya olduğumuz kriz, kavramsal bir kriz, hatta medeniyet krizi. Fiiliyatta bu, insanın yeryüzündeki varlığını tanımlayan yaklaşım ve ilkelerin krizi. Bu durumda hangi yöne ilerleyeceğiz, nelerden vazgeçeceğiz, neleri gözden geçireceğiz veya düzelteceğiz? Asıl değerler için savaş gerektiğinden, onları tüm gücümüzle takip etmemiz gerektiğinden eminim"

BİRLEŞMİŞ MİLLETER DAİMİ ÜYELERİNİN HAKLARI ELLERİNDEN ALINAMAZ

Konuşmasına Başkan Erdoğan'ın geçen sene Rusya'da olduğunu ve Türkiye'nin BM daimi üyeliği konusunda görüştüklerini açıklayan Vladimir Putin, Başkan Erdoğan için iyi bir analist yakıştırmasını yaptı. Putin sözlerine şu şekilde devam ettirdi; Buna Rusya tek başına karar veremez, oy birliği gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de var. Önemli olan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğan’a da söylediğim gibi, eğer daimi üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM ölür. Uluslar birliğine dönüşür ve sona erer. Sadece bir tartışma platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur"

BAŞKAN ERDOĞAN HAKLI

Güvenlik Konseyi’nde değişiklik yapılmasını hem kendisinin hem de Başkan Erdoğan’ın istediğini belirten Vladimir Putin sözlerine şu şekilde devam etti; "Ancak Güvenlik Konseyi’ni temelini yıkmadan bir değişiklik yapılması gerekiyor, zira bugün Güvenlik Konseyi, BM’nin anlamıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Konseyi’nde temsil edilip daimi üye olmayanlar var. Dolayısıyla bu yapıyı nasıl daha dengeli, etkin kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kuruldu ve o zaman farklı güç dengeleri vardı. Artık bu değişti. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Elbette bunların hepsini tartışmalıyız ancak reform yolunda hata yapılmasına izin vermemeliyiz"

VLADİMİR PUTİN BATIYI UYARDI

Batı ülkelerinin dünyanın birçok ülkesine zorbalık yaptığını ve bunun toplum yapısını bozduğunu düşünen Vladimir Putin sözlerini şöyle devam ettirdi; Azınlıklar lehine çoğunluklara tersine ayrımcılık yapılması veya anne-baba, aile ve hatta farklı cinsiyetler gibi temel değerlerden vazgeçilmesi talebi, onlara toplumsal güncellemeye yönelik yolda atılan kilometre taşları. Ancak Batı bizim evimize sızmaya çalışmasın. Zira Rusların büyük çoğunluğu, manevi değerlerin ve tarihsel geleneğin, kültürün esas alınması gerektiğini düşünüyor"

VLADİMİR PUTİN NATO'YU ELEŞTİRDİ

NATO’nun Sovyetler Birliği’ne karşı kurulduğunu, Sovyetler Birliği’nin ise çoktan dağıldığını vurgulayan Putin sözlerini şu şekilde noktaladı; "Rusya, NATO’nun askeri genişlemesinin doğuya kaydırılmayacağının söylenmesiyle kandırıldı" dedi.

NATO’nun, Rusya’nın komşusu olan Ukrayna’daki varlığının kendileri için bir tehdit oluşturduğunu savunan Putin, "Ukrayna’nın, NATO’ya katılımı gerçekleşmeyebilir ancak bölgede askeri yatırımlar devam ediyor. Bu Rusya için gerçek bir tehdit anlamına geliyor. ABD Savunma Bakanı’nın açıklamaları da Ukrayna için kapıyı aralamaktır. NATO, eğitim merkezleri adı altında buraya her şeyi yerleştirebilir. Rusya’nın hemen burnunun dibine roket atabilirler"

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr