01.04.2021-14:03 (Son Güncelleme:02.04.2021-00:10)

Türkiye, Arabistan Boykotunu DTÖ'ye Götürecek

Suudi Arabistan tarafından gizli ambargoya tabii tutulan Türkiye, konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne taşımaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı gizli ambargo Dünya Ticaret Örgütü'nün gündemine taşındı. Riyad hükümetini uzun süredir uyaran Ankara, şikayetini bu hafta gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Körfez medyasından gelen suçlamalara göre ambargo prosedürü yarın yapılacak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Mal Ticaret Konseyi toplantısında tartışılacak. Türkiye ve Suudi Arabistan, ticareti kısıtlama politikası toplantısında masada olacak ve konuyu gündemlerine almayı teklif edecekler.

İHRACAT NEREDEYSE SIFIRLANDI

DTÖ kurallarına göre, Ankara, Riyad Yönetimi’nin hukuksuz ve global ticarete uygunsuz tutumlarını kanıtlayabilirse, Türkiye, kaydedilen kayıplar için tazminat isteğine gidebilir.

Londra merkezli haber portalı Middle East Eye adlı siteye konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Suudi tarafının sorunları reddettiğini, Türk ihracatçılarına karşı Riyad Yönetimi’nin iddiaların kabul etmediğini belirtiyor. Aynı Türk yetkili, ''Durumları düzeltmek için tekrarlanan girişimlerimiz hiçbir yere varmadı. Bu yüzden süreci DTÖ'ye taşımaya karar verdik.''

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı Şubat ayında geçen senenin aynı ayına göre %92 oranında düştü ve 290 milyon dolardan 21 milyon dolara indi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr