Altında fırtına öncesi sessizlik: Ons altın yükselişe geçti! Beklenen rekor tahmini yayınlandı

2023 yılına düşüşle başlayan altın fiyatları son iki günde yaşanan gelişmeler neticesinde toparlanma sinyalleri verdi. Ons altının hafif yükselişi yatırımcıları heyecanlandırırken, diğer altın fiyatlarının güncel durumu da merak ediliyor. İşte detaylar...

02.03.2023-10:29 - (Son Güncelleme: 02.03.2023-17:24) Altında fırtına öncesi sessizlik: Ons altın yükselişe geçti! Beklenen rekor tahmini yayınlandı

ABD’den gelen ekonomi verilerine kadar bir kaç günlük bir toparlanma sürecine giren altın fiyatları, söz konusu verilerle beraber hafif bir düşüş yaşadı. 2023 yılında beklenen yükselişi gösteremeyen Ons altın ve gram altın fiyatlarında beklenen yükselişin ne zaman yükseleceği merak edilirken, güncel altın fiyatları konusunda da yatırımcılar tarafından yapılan araştırmalar sürüyor. 

Beklenen rekor tahmini yayınlandı

Troy Kıymetli Maden Ticaret AŞ, “Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri” raporunda altın fiyatlarının kısa vadedeki geleceğiyle ilgili dikkat çekici tahminlere yer verdi.

Raporda yatırımcıların “güvenli liman” olarak kabul ettikleri altının geçen yıl bu rolünü gerçekleştiremediği ancak bu yıl ons bazında 2.000 doları aşarak yeni bir rekor seviyeye çıkmasının beklendiği kaydedildi. Raporda ayrıca 2023’ün gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin getirileri anlamında pozitif bir yıl olacağı savunuldu.

Altın Fiyatları Yükseliş

Altın fiyatları 2023’te ne olacak?

Raporda, geçen yıl başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının sert faiz artırımlarının altın fiyatlarının baskılanmasına neden olduğu belirtildi. 2023’ün faiz artırımlarının hızının yavaşlayacağı, enflasyonun daha da kontrol altına alınacağı bir yıl olacağının beklendiğine dikkat çekilen raporda, “Faiz artırım hızında yavaşlama olmasının yanı sıra 2023 küresel risk algısının da azaldığı bir yıl olacak. Ayrıca pandeminin etkilerinin tamamen ortadan kalktığı özellikle Çin’in de diğer ülkelerle uyumlu olarak kısıtlamaları kaldırdığı bir yıl olacak” analizine yer verildi.

Altın Fiyatları Yükseliş-1

Altında fırtına öncesi sessizlik

Raporda, bu beklentiler ışığında bu yıl altını güçlendirecek ana unsurun doların alım gücündeki zayıflık olduğunun altı çizildi. Doların alım gücünün zayıflığının yanı sıra Fed’in izlediği şahin politikaları gevşetmesi, faiz artırımının hız kesmesi ve küresel risk iştahının durumunda altın fiyatlarının daha da ivmeleneceğine dikkat çekilen raporda, altının bu yıl ons bazında yeniden 2000 doları aşarak, yeni bir rekor seviye kaydetmesinin beklendiği vurgulandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal