Altın Yatırımcıları Dikkat: Rusya Ukrayna Krizini Altın Fiyatlarını Etkiledi!

Rusya- Ukrayna kriziyle birlikte yükselişe geçen altın fiyatları yakından takip ediliyor. Uzmanlar, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin azalmaya başlamasıyla birlikte ons altın fiyatının gerileyeceğini ifade etti. İşte güncel altın fiyatları...

23.02.2022-13:49 - (Son Güncelleme: 23.02.2022-14:21)

Altın fiyatlarında yükselişin devam edip etmeyeceği sorusuna yanıt arayan yatırımcılar, güncel fiyatları yakından takip ediyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin ardından altın fiyatları son bir yılın zirvesini gördü. Uzmanlar, mart ayında faiz artırımının altın fiyatlarını baskılayabileceğini ifade ederken iki ülkenin arasındaki tansiyonun düşmesiyle birlikte ons altın fiyatının 1.850 dolara kadar gerileyeceğini belirtti. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI 

Ons altın ve doların uluslararası piyasalarda değer kazanmasından dolayı gram altın fiyatları yükselişe geçti. An itibarıyla gram altın 840 liradan işlem görüyor. 


ÇEYREK VE CUMHURİYET NE KADAR?

Aynı zamanda çeyrek altın 1.352 liradan satılırken cumhuriyet altını ise 5.564 liradan işlem görüyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki tansiyonun yükselmesinin ardından dün 8 ayın zirvesini gören ve 1.914 dolar seviyesinde olan ons altın fiyatı düşüşe geçti. An itibarıyla fiyatı 1.896 dolardan satışa çıkarılıyor. 

Alıcısını zorlayan cumhuriyet altını ise an itibarıyla 5 bin 539 liradan işlem görüyor. 

ALTIN FİYATLARI BASKILANABİLİR

DailyFX stratejisti Margaret Yang, altın fiyatlarında ilişkin yaptığı açıklamasında şunları kaydetti; ‘Küresel yatırımcılar Rusya ve Ukrayna arasındaki potansiyel (çatışma) konusunda derin endişe duyuyor ve ABD başkanı tekrar tekrar önümüzdeki günlerde bir işgalin mümkün olduğunu söylüyor. Öte yandan, yatırımcılar Fed'in Mart ayında yapacağı faiz artırımı konusunda da söyleniyor, bu da altın fiyatlarını baskılayabilir.’

Blue Line Futures baş piyasa stratejisti Phillip Streible ise dünyayı etkileyen gerilimlerin altın hareketliliğinin yüzde 2’sini oluşturduğunu ifade ederek ‘Gerginlikler azalmaya başlarsa, altın fiyatları kolayca 1.850 dolar civarındaki desteği yeniden test edebilir’ değerlendirmelerinde bulundu. 

İŞLER KÖTÜYE GİDERSE ALTIN 2 BİN DOLARA YÜKSELEBİLİR

Swissquote kıdemli analisti İpek Özkardeşkaya da, Doğu Avrupa’da yaşanan olayların altının fiyat hareketlerini belirleyeceğini söyleyerek ‘Sınırda sürdürülebilir bir çözüm varsa, sarı metal Ukrayna ile ilgili kazanımları hızla geri verebilir. Ancak işler kötüye giderse, altın gerektiği kadar yükselmekten çekinmeyecek ve buna 2.000 dolara yükselme olasılığı da dahil. Ama temel durum senaryosu bu değil’ dedi. 


ORTA VE UZUN VADEDE ALTIN FİYATLARI

Fed Başkanı Jerome Powell, ‘Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz’ ifadelerine yer vermişti. 

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, altını baskılayacak faktörün faizler olduğunu ancak artan enflasyondaki yükselişin devam edeceğini ön gördüklerini ifade etti.  Moya, ‘Altın için orta ve uzun vadede görünüm yükselişe işaret ediyor’ dedi. 

ALTIN FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin altın fiyatlarının gerilemesini önlediğini ifade ederek şunları kaydetti; ‘Özelikle Fed'in mart ayında yapacağı faiz artırımının yüzde kaç olacağı önemli. Eğer enflasyonda önlenemeyecek bir yükseliş söz konusu olursa altın bundan pozitif etkilenebilir ve gram altın 850-875 seviyelerine kadar çıkabilir. Fakat 800 bandı çok önemli. Bu eşik aşılırsa yukarı yönlü bir seyir olabilir. Ancak Amerika'da enflayonu önleyici tedbirler daha şahince olursa gram altın 800 lira seviyelerinde kalabilir. Altın alıcılarının kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli düşünmelerini daha doğru buluyorum.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal