Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusunu geçirmek için ne yapılmalı? Ağız ve nefes kokusuna engel olacak pratik çözümler

Kişilerin en rahatsız olduğu ve çözümünü aradığı sorunlardan biri de ağız kokusudur. Hem sağlık için hem de toplum içinde problem olmaması için ağız kokusunun önüne geçilmek istenmektedir. Peki ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusuna neden olan faktörler nelerdir? İşte detaylar...

12.06.2022-06:07 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-06:07) Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusunu geçirmek için ne yapılmalı? Ağız ve nefes kokusuna engel olacak pratik çözümler

Ağız kokusu ya da nefes kokusu kişilerin en çok rahatsızlık duyduğu konulardan biridir. Ağzı kokan kişiler kalabalık ortamlarda ya da ikili ilişkilerde rahat edemez ve bu durum iletişim kurmalarının önüne geçer.

Özellikle de sabah uyandıktan sonra ağız kokusunun verdiği rahatsızlık "günaydın" demeye bile engel olur. Bazı durumlarda diş fırçalamak ağız kokusuna iyi gelse de nefes kokusunu geçiremeyebilir. Biz de bu kapsamda sizlere ağız kokusuna neden olan faktörleri ve bunun önüne nasıl geçileceğinden bahsettik.

Ağız kokusuna neden olan faktörler

Ağız kokusuna çözüm bulmadan önce kişinin ağız kokusunun nedenini bulması gerekmektedir. Nedene göre çözüm formulü bulmak daha mantıklı olacaktır. Ağız kokusuna neden olacak en önemli faktörler diş aralarında kalan yemek kalıntıları ve diş çürükleridir. Ağız kokusunda etkili olan diğer nedenler ise şunlardır:

- Diş ve diş eti sorunları

- Burun yerin ağızdan nefes almak

- Mide sorunları

- Bademcik iltihabı

- Reflü

- Ağız içi yaraları

- Kırık dişler, diş aralarında boşluk

- Şeker hastalığı

- Sigara içme

- Hazır yemekler

- Dilde mantar

- Diş etinde morluk

- Kirli poretezler

Ağız kokusunun önüne geçmede en iyi ve en sağlıklı yöntemler bitkisel yöntemlerdir. Bu doğrultuda İbrahim Saraçoğlu, Ahmet Maranki ve Sunu Dumankaya'nın ağız kokusu için bahsettikleri kürleri aktaracağız.

ağız kokusuna çözüm

Ağız kokusunu geçiren doğal yöntemler

Ağız kokusu ile savaşmada en sağlıklı ve en etkili yöntemler bitkisel yöntemlerdir. Bu yöntemler ise şunlardır:

Mayısdanoz ile ağız kokusunu giderme

Mayısdanozun genel olarak sağlıklı ve sık tüketilen bir sebze olduğu su götürmez bir gerçektir. Bu doğrultuda ağız ve nefes kokusunu geçirmekte de oldukça başarılıdır. Ağız kokusuna karşı maydanozu direkt olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra suyunu da içebilirsiniz.

Ağız kokusuna Karanfil

Karanfil her zaman tercih edilen bitkilerden biridir. Özellikle de anlık olarak ağız kokusunun geçmesi için kullanılır. Oldukça etkili olan karanfili daima yanınızda taşıyabilir ve ihtiyaç duyduğunuz noktada ağzınıza atarak kokuyu giderebilirsiniz.

Ağız kokusuna Tarçın

Tarçın birçok sağlık problemlerine karşı kullanılan bir yiyecektir. Ağız içerisinde oluşan bakterilerle savaşan tarçın bakteri oluşumunu önler. Bu noktada bal, tarçın ve limon karışımını ılık bir suya katarak her gün gargara yapabilirsiniz.

Ağız kokusuna Rezene

Bir diğer bitkisel çözüm ise rezene tüketimidir. Rezeneyi bir süre ağızda bekletmek ya da çiğnemek ağız kokusunun önüne geçer.

Ağız kokusuna çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı bulunan diş macunları ile diş fırçalamak ya da diş macununa bir iki damla çay ağacı yağı damlatmak ağız kokusunun önüne geçerken sağlıklı ve beyaz dişleriniz olmasını da sağlar.

Ağız kokusunu gideren limon

Limonun içindeki asitler yardımı ile ağızdaki bakteriler giderilir ve yeni bakteri oluşumunun önüne geçilir. Bu doğrultuda bir bardağın içine limon sıkıp ardından gargara yapmak ağız kokunuzu giderecektir.

Karbonatla ağız kokusuna son

Karbonat ile yapılan gargara hem ağız ve nefes kokusunu giderirken hem de dişlerinizin ve diş etlerinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Ilık suyun içerisine karbonat ekleyerek gargara yapabilirsiniz. Ayrıca diş fırçanızı karbonata batırıp dişlerinizi fırçalamak da faydalı olacaktır.

Ağız kokusunu önleyen sirke

Ağız kokusu yalnızca karşı tarafı değil nefes alıp verdikçe kişinin kendisini de rahatsız eder. Sirke de bu durum için tercih edilen en önemli yöntemlerden biridir. Bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı sirke ekleyip içerseniz hem kötü kokunun önüne geçersiniz hem de mideden gelen kokuyu engellersiniz.

Bitkisel karışımlar ya da direkt bitkinin tüketimi ağız kokusunun önüne geçebilir. Lakin bunun yanı sıra ağız kokusundan tamamen kurtulabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı etkenler vardır. Bu etkenler şunlardır:

- Kişilerin ağız kokularının en büyük nedeni düzenli diş fırçalamayı aksatmaktır. Dolayısıyla düzenli diş fırçalamak ağız kokusunun önüne geçer.

- Kullanılan diş fırçası oldukça önemlidir. Yumuşak diş fırçası değil orta sertlikte diş fırçası tercih edilmelidir.

- Diş fırçalama esnasında kesinlikle dilin de fırçalanması gerekir.

- İhtiyaç duyulmadıkça ağız spreyi kullanılmamalıdır. Spreyler ağız kokusunu tetikler.

- Diş macunu alırken içeriğinde çinko olmasına dikkat edilmelidir.

- Diş ve diş eti hastalıkları ağız kokusunun sebebidir. Özellikle diş eti morarması ciddi ağız kokusuna neden olur

- Çürük dişler, dolgular kesinlikle ihmal edilmemeli ve düzenli diş kontrolleri yaptırılmalıdır.

- Ağzın kuru olması da ağız kokusuna neden olur. Bu yüzden su tüketimine de dikkat edilmesi gerekir.

- Sabah vakitlerinde ağız kokusunun önüne geçebilmek için birkaç parça maydonoz yemek gerekir.

- Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş aralarında kalan yemek kalıntıları ağız kokusuna neden olacağından dolayı kesinlikle diş ipi kullanılmalıdır.

- Çinko içerikli sakız kullanılırsa ağız kokusunun önüne geçilebilir.

İbrahim Saraçoğlu yöntemleri ile ağız kokusu giderme

Birçok sağlıksal problem karşısında bitkisel çözümleri ile bilinen doktor İbrahim Saraçoğlu ağız kokusu için de bazı karışımlar vermiştir. Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu ATV”de Zahide ile Yetiş Hayata programında anlattığı bu yöntem le ağız kokusundan kesinlikle kurtulacaksınız. İşte sizlere o etkili tarif;

Ada çayı yöntemi

Bir tutam tarçını su dolu bir su bardağına ekleyip neredeyse 10 dakika demlememiz gerekmektedir. Demlenen adaçayını ağzımızda gargara yapmamız gerekir. Gargara yaptıktan sonra maydanoz çiğnemek daha faydalı olacaktır.

Ahmet Maranki'den ağız kokusuna bitkisel çözüm

Ağız kokusuna karşın bitkisel çözümler veren kişilerden biri de Dr. Ahmet Maranki'dir. Ahmet Maranki ağız bakımının çok önemli olduğunu ve diş fırçalamayı aksatmamak gerektiğini iletirken ağız kokusuna karşın şu önerileri vermektedir:

- Kaynamış suyun içine 2 ila 3 çay kaşığı nane ekleyip demlendikten sonra içilebilir.

- Sirke ile bal karışımı çiğnenebilir.

- Dereotunu yarım litre suya atıp kaynattıktan sonra gargara yapılabilir.

- Ardıç tohumu çiğnenebilir.

- Yeşil çay tüketilebilir. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal