ABD’de seçim düellosu! Kazanan kim olacak: Trump mı, Biden mi?

ABD’de tarihler 5 Kasım 2024’ü gösterdiğinde başkanlık seçimi gerçekleştirilecek. Seçimde galibiyeti kim kazanacak? Seçime şimdiki başkanın partisi olan Demokratlar mı? Yoksa Cumhuriyetçi Trump’ın partisi mi alır? Yapılan ankete göre, kayıtlı seçmenlerin yüzde 49'u, bugün Trump ve Biden ikili arasında seçim yapılsa eski Başkan Donald Trump'ı destekleyeceklerini belirtirken, yüzde 45'i mevcut Başkan Joe Biden'ı destekleyeceğini, yüzde 5'i de başka birine oy vereceği yönünde görüş beyan etti.

05.03.2024-15:00 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-15:05)

Dünyadaki savaşların bunlardan en başta İsrail’in Gazze’de yaşattığı soykırım ve 2’nci yılını dolduran Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşlarda ABD’nin bu gergin atmosferde yerini nerede ve ne şekilde konumlandırdığı seçimler açısından çok büyük önem taşıyor. Ukrayna ve İsrail’e yönelik ‘111 milyar dolarlık ulusal güvenlik paketi’ adı altında verdiği destek paketleri Biden’in halkı karşısında güç durumda bırakıyor. Vergilerini verdiklerini paranın Filistin’de bomba olarak yağıyor olması, Amerikan halkını oldukça rahatsız ettiği ifade ediliyor. Yaklaşık 8 ay kadar kısa bir süre kalan seçime gidecek olan ABD’nin başkanı Biden’in İsrail’e ateşkes çağrısında bulunduğu ve daha insancıl söylemleri de dikkatten kaçmıyor. Ancak dondurma keyfini yaparken, İsrail’e ateşkes çağrısında bulunması da ayrı bir ironiyi barındırıyor. Trump, "Seçim sonuçları farklı olsaydı Rusya'yla Ukrayna'nın durumu, İsrail'e saldırı olmazdı. 3. Dünya Savaşı tehlikesiyle karşı karşıyayız’’ söylemi de oldukça dikkat çekiyor.

ABD seçiminde kim kazanır Biden mi Trump mı?

2020 seçimlerinin rövanşı niteliğinde olacak!

Amerika Birleşik Devletleri'nde eyaletlerdeki ön seçimler devam ederken Kasım ayında yapılacak başkanlık yarışı, 2020 seçimlerinin rövanşı niteliğinde olacak gibi görünüyor. Zira siyaset sahnesinde esen hava ve kamuoyu yoklamaları, 2024 başkanlık yarışının mevcut Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasında geçmesinin muhtemel olduğu gibi görünüyor.

Anketlerde Trump önde görünüyor!

ABD seçiminde kim kazanır Biden mi Trump mı?

Yapılan anketlere bakıldığı zaman, CNN'in SSRS'e yaptırdığı kamuoyu anketine göre, Trump az bir puan farkıyla Biden'ın önünde. Anket, aynı zamanda seçmenlerin önde gelen adaylar hakkındaki "çelişkili duygularını" da ortaya koyuyor.  Demokratların ve Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğu, parti adaylarının böylesi bir rövanşı kazanmasından memnun olacaklarını söylüyor. Bununla birlikte seçmenlerin (az da olsa) bir kısmı, aday olma ihtimalleri hayli yüksek olan Biden ve Trump'ın dışında başka bir isme yönelik istekleri de mevcut.

Biden ve Trump savaşı!

Sayısal verilere bakıldığında genel olarak, kayıtlı seçmenlerin yüzde 49'u, bugün ikili arasında seçim yapılsa Trump'ı destekleyeceklerini belirtirken, yüzde 45'i Biden'ı destekleyeceğini, yüzde 5'i de başka birine oy vereceği yönünde görüş beyan etti. Biden'ın genç seçmenler ve beyaz olmayanlar gibi geleneksel Demokrat eğilimli bloklar arasındaki desteği sonbahardan bu yana artmadı. Keza 35 yaş altı seçmenler de eşit bir şekilde bölünmüş durumda. Bunların yüzde 49'u Biden'ı, yüzde 46'sı Trump'ı destekliyor. Ankete göre beyaz olmayan seçmenler arasında yüzde 57 ile Biden, yüzde 35 alan Trump'ı geride bırakıyor. Başkanlık yarışının ikili arasında geçmesi durumunda her iki taraftan seçmenlerin çoğunun tercihinin ağırlıklı olarak Trump'a karşı olması eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bir diğer deyişle, Biden'ı destekleyenlerin yüzde 68'i, oy kullanma nedenlerini Biden'a olan desteklerinden dolayı değil Trump'a karşı olduklarından dolayı olduğunu belirtiyor.

Biden yeniden seçilmeyi haketmiyor!

ABD seçiminde kim kazanır Biden mi Trump mı?

Kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre Amerikalıların yüzde 59'u Biden hakkında olumsuz görüşe sahipken bu rakam Trump hakkında yüzde 55. Ayrıca Biden'ın yeniden seçilmeyi hak etmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 66.  Amerikalılar büyük oranda Trump'ın görüş ve politikalarını "fazla aşırı" (yüzde 63) olarak görürken, çoğu kişi Biden'ın görüş ve politikalarını "genel olarak ana akım" (yüzde 61) olarak görüyor. Cumhuriyetçiler, Trump'ın başkan olarak ikinci dönemi kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ediyor.  Cumhuriyetçi Parti yanlısı seçmenlerin yüzde 88'i, aday olması durumunda başkanlığı kazanma şansının olduğunu söylerken yalnızca yüzde 29'u, Biden'ın kazanma şansının olduğunu görüşünde.

İsrail-Hamas savaşı Biden destekçilerini endişelendiriyor!

Gazze’de yaşanan katliamlar ve Trump’ın söylemleri dikkat çekmeye devam ediyor. Demokratlar arasında Biden'a ilişkin kaygılar yaşının ileri olmasına yoğunlaşmış durumda. Bir başkan adayı olarak kendisiyle ilgili en büyük endişeleri sorulduğunda neredeyse yarısı, yani yüzde 46'sı yaşını belirtiyor. yüzde 5'i Biden'ın zihinsel yeterliliğinden ya da keskinliğinden endişe ederken yüzde 2'si işi idare etme becerisine ilişkin endişelerini dile getiriyor. Son aylarda Biden hakkında yeni bir endişe ortaya çıkmış durumda. Ankete katılanların yüzde 5'i Biden'ın İsrail ile Hamas arasındaki savaşı ele alış biçiminin kendileri açısından en büyük endişe kaynağı olduğunu kaydediyor. Demokrat Parti yanlısı 45 yaşın altındaki seçmenler, yaşlı seçmene kıyasla bu durumu en büyük endişeleri olarak belirtme eğilimindeler. 45 yaş altı seçmenlerin yüzde 9'u İsrail'den bahsederken, Demokrat yanlısı yaşlı seçmenlerde bu oran yüzde 3 olarak görülüyor.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal