AB Türkiye'nin Sondaj Faaliyetlerini Yasadışı Olarak Nitelendirdi

Avrupa Birliği liderleri iki gün sürecek zirve için dün Brüksel'de toplandı. Küresel güvenlik, iklim değişikliği gibi konuların görüşüleceği toplantıda Doğu Akdeniz'de yaşanan son gelişmelere de değinildi

21.06.2019-09:34 - (Son Güncelleme: 21.06.2019-09:27)

İlk günkü oturumdan sonra kabul edilen sonuç bildirgesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj çalışmaları "yasadışı" olarak tanımlandı ve bundan duyulan endişe aktarıldı.

Türkiye'nin söz konusu çalışmalarının AB-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkilediği ifade edilen bildirgede, Türkiye'ye "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) egemenlik haklarına saygı duyması" çağrısı yapıldı.

Bildirgede, süreci yakından takip edecek olan AB Konseyi'nin, Komisyon'a "gecikmesizin uygun önlemlerin alınması için seçenekler sunma" davetinde bulunacağı belirtti.

AB Komisyonu Sözcüsü Jean-Claude Juncker ise basın toplantısında medya mensuplarına açıklamada bulunarak, "Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) tam dayanışma halindeyiz. Türkiye'nin Kıbrıs'a ait sularda yaptığı şey, tamamen kabul edilemezdir. Komisyon, bu çatışma söz konusu olduğunda, gerekli tedbirleri almak için yetkilendirilmişti. Ve bunlar hafif tedbirler olmayacaktır" sözlerini aktardı.

TÜRKİYE ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ  

Türkiye, AB'nin iddialarına geçen günlerde yaptığı açıklama ile sert çıkmıştı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "AB'nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye davet ediyoruz. Türkiye bütün çevre denizlerinde olduğu gibi Ege ve Doğu Akdeniz'de de barış ve istikrardan yana olagelmiştir. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hakları ve çıkarları hilafına adım atanlar, Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye'yi bölgede yok saymaya kalkışanlar, bu amaçlarına asla ulaşamayacaklar" sözlerini kullanmıştı. 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal