6 Şubat depremindeki katil müteahhite rekor hapis cezası istendi!

Türkiye’yi derinden etkileyen 6 Şubat 2023 depremi sonrası, soruşturmalar hızla devam ediyor. Son olarak depremden büyük ölçüde etkilenen Osmaniye’deki 9 katlı Yonca Sitesi B Blok Apartmanı'nın yıkılması sonrası başlatılan soruşturmada yakalanan sorumlu müteahhit ve binan projesini onaylayan kişi hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

20.01.2024-13:45 - (Son Güncelleme: 20.01.2024-17:46)

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan, 9 katlı Yonca Sitesi B Blok Apartmanı’n ardından 52 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi ise yaralı olarak kurtulabilmişti. Esenevler Mahallesi'ndeki apartmanın müteahhidi Ali K. ve fenni mesulü(projenin yapılmasını onaylayan) Ayhan G. Haklarında başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturmayı Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığınca yürüttü.

Bilirkişi raporunda önemli detaylar!

Osmaniye 6 şubat depremi müteahit hapis cezası

Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen dava, sanıklarla ilgili olarak, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan tam 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Ayrıca dava için hazırlanan iddianamede, apartmanın yıkılmasına ilişkin bilirkişi raporu da dahil edildi. Raporun içeriğinde, binanın statik ve etriye hesapları, bindirme boyları, döşeme ve taşıma sisteminin Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1998) hükümleri uygulanmadığı belirtilen raporda şu detaylara yer verildi: "Yonca Apartmanı B Blok binasının, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapı denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sınıfını sağlamaması nedeniyle yapının fenni mesulünün ve yapı müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır."




Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal