6 bin yıl sonra ilk kez yaşandı! İzlanda’da uyuyan yanardağ patladı

İzlanda’da binlerce yıldır faaliyette olmayan Fagradalsfajll Dağı patladı. Dağın yakınlarından lav ve kül bulutları çıktı. İşte detaylar...

04.08.2022-15:12 - (Son Güncelleme: 04.08.2022-15:12) 6 bin yıl sonra ilk kez yaşandı! İzlanda’da uyuyan yanardağ patladı

Volkanik faaliyetler konusunda dünyanın en hareketli ülkelerinden birisi olan İzlanda’da yeni bir volkanik faaliyet meydana geldi. İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in yaklaşık olarak 32 kilometre uzağında olan Fagradalsfjall Dağı’nın yakınlarında volkanik hareketlenme yaşandı. İzlanda Meteoroloji Birimi’nin paylaştığı bilgilere göre patlamanın geldiği yerde lav ve duman görüldü. 

Lav ve duman sızdı

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in yaklaşık olarak 32 kilometre uzağında olan Fagradalsfjall Dağı’nın yakınlarında volkanik hareketlenme yaşandı. İzlanda Meteoroloji Birimi, Fagradalsfjall Dağı’nda yaşanan patlama sebebiyle yerde çatlaklar oluştu, çatlaklardan lav ve duman sızdı. 

Avrasya ile Kuzey Amerika tektonik levhaları arasında yer alan İzlanda’da deprem ve volkanik faaliyetler oldukça sık görülüyor.

İzlanda volkan patlaması

6 bin yıl sonra ilk kez yaşandı

Reykjanes Yarımadası’ndaki dağlardan birisi olan Fagradals Yanardağı, tam 6 bin yıl sonra yeniden lav püskürtmeye başladı. Bu faaliyet tüm yarımadada 781 yıl sonra gerçekleşen ilk volkanik patlama oldu. 

2010 yılında yaşanan Eyjafjallajokull Yanardağı patlaması sebebiyle 100 binin üzerinde uçuş iptal edilirken, yüzlerce kişi bölgeden tahliye edilmişti. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal