Yüzde 300’ün zammın üzerine 1 yıllık peşinat! Öğrenciler konut fiyatlarını görünce isyan etti

Türkiye’nin en batısında yer alan Edirne’de üniversite eğitimi alacak olan öğrenciler konut fiyatlarını görünce isyan etti. 50 bin öğrencinin şehre geldiğini gören fırsatçı ev sahipleri Yüzde 300’ün zammın üzerine 1 yıllık peşinat istiyor. İşte detaylar...

21.08.2022-10:05 - (Son Güncelleme: 21.08.2022-12:30) Yüzde 300’ün zammın üzerine 1 yıllık peşinat! Öğrenciler konut fiyatlarını görünce isyan etti

Bu sene yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisini ağırlayacak olan Edirne’de konut fiyatları öğrenciler şok etti. Kiralık ev fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre yüzde 300 oranında artması sadece öğrencileri değil emlakçıları ve mahalle muhtarlarını da kızdırdı. Üstelik ev sahipleri kiracılardan sadece yüzde 300 zamlı kira istemekle kalmıyor, 1 yıllık da peşinat talep ediyorlar.

Yüzde 300’ün zammın üzerine 1 yıllık peşinat

Nüfusu yaklaşık 186 bin kişi olan Edirne’de 2022-2023 eğitim öğretim döneminde 50 bin üniversite öğrencisi eğitimlerini almak üzere gelecek olsa da, ildeki fahiş kira fiyatları morallerin bozulmasına sebep oldu. 1+0 dairelere bile 3.500 TL civarında bir kira bedeli istenmesine tepki gösteren öğrenciler, konut fiyatlarında yüzde 25 kuralına uyulmadığını ifade etti. 

Geçtiğimiz sene ortalama 1.300 TL olan ev kiralarının 3.200 TL yükselmesinin vicdana sığmadığını söyleyen öğrencilere destek olarak emlakçılar ve mahalle muhtarları da ev sahiplerine fiyatları aşağıya çekmeleri çağrısı yaptı. 

Ev kirası fazla olunca oda kiralama arttı

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, ev yetersizliği sebebiyle öğrencilerin zor durumda olduğunu söyleyerek, ‘’"Bir hafta önce kiraya vereceğim dairenin fiyatı 3 bin lira iken, şimdi 3 bin 500 lira oluyor. Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 300 oranında arttı" sözlerini kullandı. Edirne'de kiralık ev sayısının çok az olduğunu ve yetmediğini vurgulayan Feda, kiracıların ev bulmakta zorluk çektiğini ifade etti. 3+1 evlerin 3-4 öğrenciye oda oda kiralanmaya başlandığını anlatan Feda, ev sahiplerinin sürekli kira fiyatlarını artırdığını belirtti.

Edirne ev fiyatları

Muhtarlardan ev sahiplerine çağrı

Edirne Fatih Mahalle Muhtarı Bilal Ürer, kiralık ev sorunuyla beraber kira fiyatlarının yüksek olmasının da öğrencileri oldukça zorladığını söyledi. Şükrüpaşa Mahalle Muhtarı İrfan Tasmalı da, ev sahiplerine vicdan çağrısında bulundu. Muhtar Tasmalı, "Ev sahiplerinin biraz vicdanlı olmaları lazım. Öğrenciler elimize düştü dememeliler. Bu öğrenciler bizim geleceğimiz, hepimizin çocuğu var" ifadelerini kullandı.

Bir yıllık peşinat istiyorlar

Geçen yıl bin 300 TL kira öderken bu yıl 3 bin 200 TL istendiğini söyleyen Trakya Üniversitesi öğrencisi Serdar Bayraklı, 1+0 dairelerin apart fiyatlarının 3 bin 200 TL'den başladığını anlattı. Bayraklı, 2019 yılında 900 lira olan daire fiyatlarının şu an 4 bin liraya ulaştığını ifade etti. Kira fiyatlarının geçen yıla göre 2+3 kat arttığını söyleyen Trakya Üniversitesi öğrencisi Erdem Çınar, kiralayacakları evde 4-5 öğrenci kalmayı planladıklarını çünkü ödeyecekleri fiyatın ancak böyle düşeceğini belirtti. Trakya Üniversitesi öğrencisi Burak Akar da, görüştüğü ev sahibinin bir yıllık peşin ödeme istediğini söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal